Värske toidu puudumine (või vähesus) võib põhjustada erinevaid terviseprobleeme- kuiv nahk, karvade väljalangemine ja tõsistel juhtudel isegi neuroloogilised probleemid. Samas peab aga värskega piiri pidama, kuna sellega liialdamine tekitab teisi probleeme- puhitusi ja kõhulahtisust, mis mõlemad on deegudele väga ebameeldivad. Värsket tuleb pakkuda regulaarselt aga väikestes kogustes (umbes pöidlaküüne suurused tükid) ja samas anda deegudele ka valida erinevate toitude vahel.
Kõik poest ostetud juurviljad ja köögiviljad tuleb väga hoolikalt pesta, et eemaldada kemikaalid ennem deegule andmist. Suhkruid sisaldavaid toitusi võib anda vaid kuus paar korda, et deegul oleks aega selles sisalduvaid suhkruid lõhustada. Diabeedikust deegudele ei tohi suhkruid sisaldavaid toitusi üldse anda.
Rohelised köögiviljad, mille koguseid peab piirama, et vältida puhitusi:
- kapsas (kõik sordid- käharpea, punane, suve ja valgekapsas)
- brokoli
- rohelised oad
- värske muru
- võilille lehed
- värsked maitsetaimed (oregano, piparmünt, petersell, basiilik, murulauk, varemerohi, sidrunmeliss, koriander)
- porgandi pealsed
- lillkapsas
- spinat
- suvikõrvits
- porrulauk
- spargel
- seller
- rooskapsas
- lehtsalat
Suhkruid sisaldavad toidud, mida tohib vaid paar korda kuus anda (kui deegu pole suhkruhaige):
- herned
- porgandid
- bataat
- õun
- kurk
- kirsstomat
- mais
Teised köögiviljad:
- muskaatkõrvits
- kõrvits
- saialill
- kuivatatud maitsetaimed (oregano, piparmünt, petersell, basiilik, murulauk, varemerohi, sidrunmeliss, koriander)
- roheline ja punane paprika
- redis
- roheline sibul
- tomat
- kibuvitsamarjad
Teksti allikas - http://www.degutopia.co.uk/
Teksti tõlkis - Pinto
Kogu eestikeelne tõlge kuulub Pisi.ee foorumile ja selle kopeerimine ja loata levitamine on keelatud!