Artikleid abi vajavatest loomadest ja varjupaikadest

Loomateemalised uudised Eestist ja mujalt.

Artikleid abi vajavatest loomadest ja varjupaikadest

PostitusPostitas Mercar (Teema autor) » 11. oktoober 2007, 19:35

Väetid loomad astuvad saatusele vastu

Ülikooli juubelipidustused rõõmustasid neljapäeva õhtul tartlasi uhke ilutulestikuga. Loomade varjupaigas põhjustas see paugutamine loomakaitse päeval aga kaose – koerad olid paanikas, kiunusid, haukusid, ulgusid, Tartu Postimees.

Öövalves olnud varjupaiga perenaine Mairi Peiponen ei teadnud, millise koera juurde võib minna, millise juurde mitte, olgugi et mõni nii haledalt kiunus. Ka kõige sõbralikum koer võib paanikaolukorras ettearvamatult käituda, selgitab ta.

Kui mina reede hommikul kell 9.20 varjupaika jõuan, on koerad rahulikud, justkui poleks öösel midagi juhtunud. Mairi on koos kassimaja perenaise Katrina Kavelahtiga aga juba sõitnud väljakutsele.

Seni lõbustab mind varjupaiga puhkeruumis kohalik valvurkõuts, musta-valgekirju kastraat Sälgu, tubli hiirepüüdja, kes on kunagi kauges minevikus oma kõrvaotstest ilma jäänud.

Tööle jõuab Meeli Kask, naine, kes iga päev koeri söödab, joodab ja kasib. Ta segab koertele kokku toidu, millest enamik on kvaliteetne kliinikutoit. Sest varjupaiga töötajad on aru saanud, et kallist sööki on odavam anda, kui stressis koertel värvilisest marketitoidust tekkinud tervisehädasid ravida.

Viimaks jõuavad ka Mairi ja Katrina väljasõidult tagasi. Kaheksa väljakutset, raporteerib Mairi. Nende hulgas hulkuvate kasside püüdmine Mõisavahes ühe kortermaja juurest.

See polnud lõbus. Esmalt valas neid sõimuga üle ühel rõdul kõlkunud vene keelt rääkiv meesterahvas: «Marodöörid! Tööd ei ole teha teil või? Need kõik on kodukassid! Mis te teete nendega, magama panete või?!» Lisaks takistas kõutside püüki memm, kes neid heidikuid on ikka toitnud. Luges sõnad peale, millist kassi tohib ja millist ei tohi kaasa võtta. «Saak» – kaks kassi.

Tühisõidud

See jäi kaheksa väljakutse peale ka ainsaks tulemuseks, ülejäänud olid tühiväljakutsed – laibad või loomad, kelle järele neid kutsuti, olid kohalejõudmise ajaks juba kadunud. Kokku 29 kilomeetrit sõitu. Tühisõite ei maksa varjupaigale aga keegi kinni.

«Üllatus, üllatus, ühel koeral on kuudis pojad!» hõikab äkitselt Meeli, kes on toitmisega ühe kollase kuudi juurde jõudnud.

Üllatus on see tõesti, sest maaülikooli veterinaariatudengid koos õppejõuga, kes hiljuti varjupaiga koerte tervist õppetöö korras uurimas käisid, olid sellel hundikoeral diagnoosinud mädaemaka. Nüüd sai selgeks, et koer oli hoopis tiine.

Mairi teab ka, miks koer just nüüd poegis – ilutulestiku ajal olnud ta haledalt kiununud, ju see paugutamine ehmatas koera nii, et ta hakkaski poegima. «Nagu rasedad hakkavad äikese ajal sünnitama,» tõdeb ta.

Tited sooja

Meeli otsustab, et poeginud koer tuleb koos kutsikatega viia sooja majja. Pisukese meelitamise peale tuleb koer kuudist välja, seejärel korjan mina kokku pisikesed kiunuvad pimedad pojad, kes on koeraema lakkumisest veel niisked. Kokku kaheksa. Abitud ja haprad.

Ma ei taha hakata neid nunnutama, sest kuulsin juba kohtuotsust – ellu jääb neist vaid paar, sest varjupaigal poleks võimalik sellist pesakonda poolteist kuud poputada, enne kui nad on valmis koju minema.

Vahepeal on Mairi käinud Ihastes kodutuid kasse püüdmas. Kui ta on varjupaiga värava taha jõudnud, heliseb taas telefon – Ihastest leiti kassilaip. Vaja jälle sõita. Sedapuhku läheb sõitu Mairi poeg Mario.

Telefon Mairi kaelas heliseb vahetpidamata. Järgmine kõne – varjupaiga värava taga on inimesed, kes tahaksid tulla kutsikaid kaema. Kas on soov ka kedagi endale võtta? Ei.

Selliseid turiste jalutab varjupaigast iga päev läbi. Justkui loomaaiast, ainult piletita. Paraku segavad nad varjupaiga tööd – seekord jätab Meeli koerte jootmise pooleli.

Iga võõras inimene tekitab aga koertes asjatut elevust ja stressi. On nad ju kui lastekodulapsed – võta mind, võta mind! Ja milline pettumus, kui inimene kuudi juures ei peatu.

Kell on kaks ja varjupaigas algab ametlik külastusaeg – siis võivad tulla need, kel soov looma võtta, või vabatahtlikud, kes tahavad näiteks koertega jalutada.

Kohe saabubki rühm teismelisi tüdrukuid. Nende järel peened preilid, nende järel tudengineiud, seejärel armunud paarike.

Tööväline töö

Ehkki reedeti ei ole varjupaiga veterinaaridel ametlikult tööpäev, astub valvurimaja uksest sisse särav Merike Lüüdik, kes koos oma abikaasa Tõnu Kaljaga siinsete loomade tervise eest hoolitseb.

Merike tuli lihtsalt aega parajaks tegema, kuni saab oma lapsele lasteaeda järele minna. Tema kolmest lapsest noorim, pea kaheaastane Marie Heleene magab aga autos. Kuna temale pole lasteaiakohta veel leitud, ongi tütretirts igapäevaselt emaga tööl kaasas.

Kuigi tal on vaba nädal, läheb muul ajal Elva loomakliinikus töötav Merike veterinaari ruumi, kus ootavad niutsuvad kassipojad. Ühel pisikesel on vaja kõrvu puhastada – süge-lislest. Üks pesakond kasse käib sinise valguse alt läbi. See, mis sealt paistab, pole rõõmustav.

Alles mõni nädal tagasi oli varjupaigas kassiuputus, nüüdseks on koos kodutute kassidega sisse murdnud taas kassihaigus. Kassimaja on pooltühi ...

Ka sellel pesakonnal on sinise valguse all näha kollased laigud nahal ja karvades, see on seen, mis on paljudel kodututel kassidel. Haiguse vastu saab süsti teha alles kolmekuusele kassile, seega on nende ehk kuu vanuste pisikeste päevad loetud – nad võivad nakatada ka inimesi ja teisi kasse.

Kurva töö jätab Merike abikaasale, kes pärast tööd Elva loomakliinikus õhtul varjupaigast läbi astub. Tema peab surmasüsti tegema ka ühele täiskasvanud valgele kassile, kes kassimajas vaarub ja aevastab.

Inimese rumalus

Veterinaari ruumis on veel üks õnnetu. Varjupaigast uude koju läinud kassipoeg, kes peagi siia tagasi toodi. Siit minnes sai ta kaasa kvaliteettoidu kotikese, ent kui see otsas, andis uus omanik kassile poetoitu.

Kass hakkas äkilise toiduvahetuse pärast oksendama. Seepeale andis omanik talle hapukoort, rõõska koort ja piima. Tulemus – liiga rasvasest toidust tekkinud sooltepõletik.

«Kui sa haiglast vastsündinu koju viid, siis ju ei anna talle kohe kartulit ja kastet!» on arsti mõistus otsas. Kassipoeg oksendab taas ja üritab tuikudes püsti püsida.

Veterinaar süstib taaruvale triibikule ohtralt ravimeid, mis peaksid muu hulgas ka iiveldust leevendama. Seejärel läheb pisike tilguti alla, sest oksendamisest on tekkinud suur vedelikupuudus.

Juba ongi käes õhtu ja loomade külastusaeg läbi. Koju läksid sel päeval vaid üks kassipoeg ja kutsikas. Merike ütleb aga samas, et kõige hullem on, kui inimene kaotab varjupaika tulles reaalsustaju ja võtab looma vaid seetõttu, et tahab kedagi päästa. «Kui sul aega ei ole, ära seda tee!» manitseb ta.

Mari-Liis Hüvato, Tartu Postimees 09/10/2007
LINK
Lohe (geko liigist Rhacodactylus ciliatus)
[Pleig, Varglik, Murdjakääbik, Urglik, Vilks, Väle Kütt, Tahmanina]
Kasutaja avatar
Mercar
Hingelt Tartlane
Üldkorrapidaja
Üldkorrapidaja
 
Postitused: 3807
Teemad: 65
Pildid: 40
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 1 korda
Vanus: 40
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Artikleid abi vajavatest loomadest ja varjupaikadest

PostitusPostitas samton » 04. aprill 2008, 15:22

Lemmikloomi visatakse lihtsalt minema:
EESTI PÄEVALEHE artikkel
Handle every stressful situation like a dog.
If you can't eat it or play with it,
just pee on it and walk away.
Kasutaja avatar
samton
Üldkorrapidaja
Üldkorrapidaja
 
Postitused: 4493
Teemad: 72
Pildid: 126
Asukoht: Kohtla-Nõmme, Ida-Virumaa
Teda kiideti: 1 korda
Vanus: 63
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Artikleid abi vajavatest loomadest ja varjupaikadest

PostitusPostitas triini22 » 06. november 2009, 15:01

Leitud Viljandist merisead puuriga prügikasti kõrvalt - http://www.sakala.ajaleht.ee/?id=184718.
Liivahiirte omanikud ühinege: Eesti Liivahiirte Selts
Minu liivakate kodukas
Kasutaja avatar
triini22
Liivahiirte loss & Merisigala
Liivahiirte loss & Merisigala
 
Postitused: 1362
Teemad: 24
Pildid: 8
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 41
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Artikleid abi vajavatest loomadest ja varjupaikadest

PostitusPostitas samton » 16. november 2009, 20:48

Handle every stressful situation like a dog.
If you can't eat it or play with it,
just pee on it and walk away.
Kasutaja avatar
samton
Üldkorrapidaja
Üldkorrapidaja
 
Postitused: 4493
Teemad: 72
Pildid: 126
Asukoht: Kohtla-Nõmme, Ida-Virumaa
Teda kiideti: 1 korda
Vanus: 63
Sugu: Naine
Prindi postitus


Tagasi: Loomad meedias

Kes on online

Kasutajad vaatamas seda foorumit: Registreeritud kasutajad pole ja 4 külalist