Aluspanu

Kuidas pikasabaliste sõbrakeste eest hoolitseda? Küüntelõikusest vaba ajani.

Moderaatorid: E4-, Amelia

Aluspanu

PostitusPostitas Liisa (Teema autor) » 26. detsember 2003, 23:42

See, kui tihti puuri koristada, oleneb minu kogemuste järgi puuri suurusest ja rottide arvust. Kui mul oli kaks rotti, kes elasid hamstripuuris, tuli ka puuri vähemalt kaks korda nädalas puhastada. Ühe rotiga piisas kord nädalas. Praegu, 5 rotti suures puuris, tuleb saepuru osa kord nädalas vahetada, aga plastriiuleid kord päevas pissiloikudest puhtaks pühkida.
Kassiliiv on kahtlane värk - kui sree savipõhine on. See tolmab sageli liigselt (võib hingamisteede haigusi põhjustada), on kehva jala all, jne. Proovida võib kasutatud ümbertöötdeldud ajalehtedest kassiliiva, aga mitte lõhnastatuid. Nt. CareFresh. Aga ka need võivad palju tolmata.
Kallis aga hästilõhnav variant on nt jäneste toit - alfalfa ehk lutsern. Rotid seda ei söö, ja märjaks saades lõhnab hästi.
Kodustest vahenditest kõige odavam on kasutada ajalehti. Vahetad kasvõi kaks korda päevas. Ja seda rotid ka ribastavad hea meelega, et sellest pesa ehitada.
Ka riideribad, räbalad, vanade teksade jupid, jms võib kasutada. Pehme ja mugav küljealune. On võimalik pesta ja korduvkasutada.
Ja kui sul on noor rott, tasub kindlasti proovida ka teda treenida potil käima.
1. Kasutad erinevat aluspanu pissnurgas ja ülejäänud puuris.
2. korjad pabulad pissinurka. Lisad tilga ammoniaaki. Lisad märga aluspanu
3. Kui näed rotti pissinurgas pissimas, kiidad teda, teed pai, annad maiustusi
4. Mujalt pabulaid koristades torised rotiga
Paljud rotid õpivad vähemalt pabuldama ühte kohta.
Liisa
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 2083
Teemad: 201
Asukoht: Tartu
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 45
Sugu: Naine
Prindi postitus

PostitusPostitas Helen » 29. detsember 2003, 12:05

ma pole küll rotipidamises mingi ekspert, aga kas nende lõhn mitte neile väga oluline pole? see mille järgi nad omi ja võõraid ära tunnevad, see mis teeb kodust kodu. et kui sa iga päev pesa puhastad, siis ärritad oma rotti - ajad pesa võõrast lõhna täis. ja mida rohkem sa puhastad, seda rohkem ta hakkab seda märgistama jne.
võibolla oleks kõige parem lahendus pisut suurem pesa ja vähe leplikum meel - loomast inimest teha ju ei saa. rotile meeldib kindlasti hulga rohkem kui sa korraga ainult osa allapanu ära vahetad, siis on ta võibolla rahulikum ja ei märgista nii paaniliselt oma territooriumi.
PS. hais sõltub ka sellest, kus su roti puur paikneb ja kuidas õhk toas liigub, võibolla aitab pisut ka puuri teise kohta tõstmine.
Kasutaja avatar
Helen
Aktivist
Aktivist
 
Postitused: 314
Teemad: 38
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 44
Sugu: Määramata
Prindi postitus

PostitusPostitas nuu » 30. detsember 2003, 00:36

ma pole küll rotipidamises mingi ekspert, aga kas nende lõhn mitte neile väga oluline pole

ma pole küll hiirepidamises mingi ekspert, aga minu teada just see ongi üks oluline erinevus roti- ja hiirepidamise vahel, et hiirtele nende lõhn niivõrd oluline on, et hiirepuur lausa peab haisema...
Rotipuur ei tohi haiseda! Kui puur haiseb, tähendab see, et looma omanik on laisk olnud. Kui rott on sobiva suurusega puuris, mitte mingis tillukeses hamstripuuris, siis ei tohiks haisuprobleem ka väga terav olla. Kui puur juba haiseb, siis on tegelikult isegi liiga hilja puuri puhastamiseks! Roti hingamissüsteem on väga õrn ja tundlik, ning puuris mustuse sees kasvavad bakterid kujutavad endast igal juhul suurt ohtu looma tervisele.
Kasutaja avatar
nuu
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 501
Teemad: 46
Asukoht: Tallinn, Kesklinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 44
Sugu: Määramata
Prindi postitus

PostitusPostitas nuu » 30. detsember 2003, 01:26

ma loodan, et ma suudan seekord allapanu teemal ilma romaani kirjutamata hakkama saada. tavaliselt see ei ole õnnestunud, aga eks harjutamine teeb meistriks...
1. Höövlilaast
saepuru ei peeta rottidele sobivaks allapanumaterjaliks kuna sisaldab palju tolmu ja pinde, väga hästi kõlbab selleks aga höövlilaast. Selle materjali hankimisel peab aga kindlasti välja selgitama, ega see ei ole tehtud okaspuidust. okaspuidus nimelt on vaik, mis sisaldab fenooli. Fenool on mürgine lenduv aine. Okaspuidust allapanul elav rott hingab pidevalt seda mürki sisse. Kõige ohtlikumad puuliigid on mänd ja seeder. Niisiis sobib hästi lehtpuu höövlilaast. Minu meelest hoiab see ka haisu eest päris normaalselt...
2. Saepurugraanulid
saepurugraanuleid müüakse enamasti kassiliiva sildi all. Kohe meenub supermarketites müüdav pruuni kotiga Kitty Friend. Kuigi ka nende koostises võib olla okaspuitu, on need ohutumad, kuna kuumtöötlemisel suurem osa fenoole peaks olema lendunud. Hind on aga päris soolane, kuid see-eest vist parim haisukontrollija, mida ise olen seni kasutanud...
3. Kassiliivad
Kassiliivade hulgast sobiva toote valimisel peaks arvestama võimalusega, et rott sööb seda liiva omale sisse, mistõttu langevad kohe välja kõik klompuvad ja superimavad liivad. Üldiselt soovitatakse looduslike materjalide baasil tehtud liivasid. Saviliivad jällegi tolmavad liialt, samuti ärritab looma hingamisteid kui liiv on kunstlikult lõhnastatud. Sobima peaksid kõikvõimalikud puidust, paberist ja igasugu kõrrelistest vms tehtud liivad. Seni olen aga leidnud vaid saepurugranuleid, millest juba oli juttu.
4. Paber
Ka ajalehti ei peeta loomapuuri kõige sobivamaks, kui just pole tegemist eriti öko väljaandega, kus ka trükivärv loodussõbralikkuse ning mürgivabadusega kiidelda võib. Kui siiski ajalehti kasutada, siis vanemaid, kust võimalikult palju mürke on jõudnud lenduda, mitte eilseid. Hästi sobivad selleks otstarbeks aga wc-paber või köögipaber ja kindlasti on võimalik veel taolisi ohutuid paberivariante leida.
5. tekstiil
kaltsude kasutamisel võiks jälgida, et ei oleks eriti mingeid narmendavaid servi, kuhu jalgupidi takerduda võib. Mainin siinkohal igaks juhuks ära ka, et sünteetiline kangas niiskust ei ima, nii et sobivad ikkagi naturaalsed materjalid nagu puuvillane ja linane.
6. hein
ka puhast heina soovitatakse vahel, aga see pidavat väga vilets haisukontrollija olema, ise ei ole proovinud.
7. spets. tooted
Tallinnast, Tondi Selveri loomapoest, õnnestus mul leida näiteks selline toode nagu CareFresh, mida ka Liisa eespool mainis ning mida inglisekeelsetel netilehtedel sageli soovitatakse. See on selline hallikas sodi, mis näeb välja nagu äranätsutatud vanapaber. Valmistatud siiski puidust spetsiaalselt näriliste roomajate jt allapanuks. Väga hea imamisvõimega materjal, suurepärane kaitse haisu vastu. Jube-jube kallis ja, kuigi pakli on kirjas "tolmuvaba", ajab vähemalt mind küll aevastama...
Samas poes oli veel taolisi just närilistele mõeldud tooteid, aga neid ei ole veel proovinud, ning mõni neist tundus ausalt öeldes ka suisa kahtlane...
Ise kasutan pissikastis saepuru või -graanuleid vastavalt rahakotiseisule ning ülejäänud puuripõrand on kaetud wc-paberi kuhilatega. (korraga 2 rulli, aga puur on ka suur...)
Kasutaja avatar
nuu
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 501
Teemad: 46
Asukoht: Tallinn, Kesklinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 44
Sugu: Määramata
Prindi postitus

PostitusPostitas Helen » 30. detsember 2003, 18:47

nuu kirjutas: ...aga minu teada just see ongi üks oluline erinevus roti- ja hiirepidamise vahel...

ok, sorry, me stupid! enam nii ei tee. :oops:
Kasutaja avatar
Helen
Aktivist
Aktivist
 
Postitused: 314
Teemad: 38
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 44
Sugu: Määramata
Prindi postitus

PostitusPostitas nuu » 30. detsember 2003, 23:35

me stupid

ega's see siis nüüd nii rumal ka polnud! Ega minagi siin mingit absoluutset tõde ja valgustust ei kuuluta ja vaevalt et Liisagi arvab, et kusagil on kõikidele küsimustele õiged vastused... Ehk siis foorum selleks ju ongi, et igaüks pajataks, mis tema kuulnud, lugenud või näinud on. See, et hiire- ja rotipidamisel siiski väikesi erinevusi on, on just huvitav...
Kasutaja avatar
nuu
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 501
Teemad: 46
Asukoht: Tallinn, Kesklinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 44
Sugu: Määramata
Prindi postitus

PostitusPostitas Siretike » 01. jaanuar 2004, 17:00

Minu rotud on isased ja nemad käivad pissirida järel :( Seepärast olen ka neil nüüd riiulitel kondamise ära keelanud. Lihtsalt ei ole meeldiv, kui raamatute kaaned kõik täis pissitud.
Nende karvastikul on küll väike pissilõhn, aga see küll hais pole. Nende puuril polegi nagu erilist lõhna, isegi siis mitte, kui aluspanu mitu päeva juba all olnud on. Ainult, et neil on puuris riie, millel nad magavad. See küll levitab haisu, sest nad armastavad sinna pissida ja neid endid see pissilõhn ei paista häirivat. Vahetan lihtsalt tihti nende magamiskotti :)
Siretike
Peaaegu põliselanik
Peaaegu põliselanik
 
Postitused: 183
Teemad: 14
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

PostitusPostitas m » 06. jaanuar 2004, 22:14

Minu roti pesas on põrandakatteks sammal. Tüübile meeldib seda sobivateks käikudeks-hunnikuteks kohendada ja sinna alla aardeid peita. Puurist välja ei lenda ka suurt midagi.
WC nurka puhastame ~ 5 päeva tagant, kui muu osa on heas seisus, siis see seisab kauem.
Enamasti on meil tavaline metsasammal (metsakäharik, laanik, palusammal, :) ) mingit haisu pole. Kevadel plaanin hankida turbasammalt, see peaks veel eriti antiseptiline ja kõikeimav olema.
m
Peaaegu põliselanik
Peaaegu põliselanik
 
Postitused: 162
Teemad: 8
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

PostitusPostitas Liisa (Teema autor) » 08. jaanuar 2004, 01:40

Siretike kirjutas:sammalt tuua metsast ... mis siis kui sinna ... marutaudis loom ilastanud on?

Nuu parandagu mind kui ma eksin, aga marutaud sel viisil nakkuda ei saa.
Marutaudi pisik elab süljes. Nakkumine toimub hammustamisel, kui haige looma sülg terve looma vere/kehavedelikuga kokku puutub. Kuivanud süljes viirus hukkub.
Kas aga samblaga midagi muud, nagu miskeid täisid, puuke vms kaasa tuua võib, ma ei tea. Igatahes linnalähedasest metsast ei tooks ma midagi, sest mine tea kelle fekaalide jäägid ja mis bakterid seal pesitseda võivad.
Liisa
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 2083
Teemad: 201
Asukoht: Tartu
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 45
Sugu: Naine
Prindi postitus

PostitusPostitas nuu » 08. jaanuar 2004, 02:14

nuu EI TEA. rottidel ei ole see taud vist eriti levinud. nakkab jah ainult sülje kaudu, aga kui kaua viirus niisama elus võiks püsida? no ei ole õrna aimugi.... nuu ei oleks üldse suud paotama hakanudki, kui liisa mind selleks lausa kohustanud poleks :x
Kõige tõenäolisem vast oleks mingeid siseparasiite sealt sambla seest saada... no ei tea... ameeriklased, kes kõikjalt (võib-olla õigustatulki) pidevalt igasugu baktereid ja pisikuid otsivad, soovitaks kindlasti sammmalt enne keeta ja kuumutada... aga neil ei ole kellelgi veel sellist ideed tulnud, et sammalt allapanuna kasutada... seda ju supermarketist ei saa :D Aga huvitav, miks kusagil ei toodeta näiteks turbast allapanumatejali? See on ju tõesti looduslik ja hästiimav?
(Tegelikult on ju näiteks minu rotid ka pidevas nakkusohus, sest tont teab, mida ma oma mudaste saabaste talla all kaasas võin kanda. Ja rottide pääsu esikusse ei ole mul kuidagi võimalik piirata.)
Kasutaja avatar
nuu
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 501
Teemad: 46
Asukoht: Tallinn, Kesklinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 44
Sugu: Määramata
Prindi postitus

PostitusPostitas Liisa (Teema autor) » 08. jaanuar 2004, 02:23

nuu kirjutas:Aga huvitav, miks kusagil ei toodeta näiteks turbast allapanumatejali? See on ju tõesti looduslik ja hästiimav?

Turvas TOLMAB!, karjataks sulle seepeale ameeriklased ühtse rindena.
Ma arvan, et tegelikult tuleb rottide hooldust ikka mõistusega võtta. :) Pole nad nii õrnad loomakesed midagi. Niiet kui metsa all kena roheline sammal on ja see mets päris magalarajooni külje all pole, kus koertega jooksmas-pissitamas käiakse, miks ei. Meil siiski on ka lihtsalt metsasid veel.
No saabastega sisse kantava pori käes kannatavad kõik teised loomad ka. [Tubane kass kõnnib selle karva külge, pärast puhastab keelega kõhtu.] Tavaline pori kindlasti ohtlik pole, aga kui lumest välja sulanud üllatus talla alla jääb.. nojah, selline asi tegelikult puhastatakse talla küljest vähemaks. :)
Liisa
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 2083
Teemad: 201
Asukoht: Tartu
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 45
Sugu: Naine
Prindi postitus

PostitusPostitas m » 10. jaanuar 2004, 12:35

tegelt tolmab see lagunenud turvas. Too pealmine ~ pool meetrit ei tolma midagi. Veel on hea, et turbasamblal on kergelt happeline reaktsioon. Sellepärast seal enamik baktereid-parasiite elada ei saa. Rotile ja kuivana ei tohiks see mu arust küll pahasti mõjuda.[/b]
m
Peaaegu põliselanik
Peaaegu põliselanik
 
Postitused: 162
Teemad: 8
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

alus

PostitusPostitas raspe » 10. jaanuar 2004, 22:39

Mina olen nii korraldanud oma roti elamise nii, et alumisel korrusel on siiski tavaline kaubandus võrgust müüdav saepuru.Saepuru katan tavaliselt siis wc paberiga ja heinaga,heinal endal on juba peris meeldiv lõhn (jälle hein mis poes saadaval) nii on tal ka pehmem astuda.Kuna ta suurema osa ajast veedab nagunii teisel korrusel ja pissib sealt otse alla siis wc paber imab selle endasse ja seda wahetan iga kahe päeva tagan või tihedamini.Muu aluspanu siis kord nädalas.Peaks ütlema et ei haise miskit ta ise haiseb küll kui oma magamis asemele on pissinud.Kui ta pubekas oli siis ta pissis nurka ja püherdas mõnuga seal sees.Nüüd on tal see komme nagu ära kadunud õnneks. :)
Kui rott armastab magada saepuru sees siis oleks hea talle sinna siiski miskit muud muretseda.Ega see peen värk(puru,peen tolm) talle eriti hea ei ole.Aga kui ta siiski suurema osa ajast veedab teises kohas siis pole hullu miskit.
Suvel suure palavaga magas ta vahel alumisel korrusel kuid kraapis omal saepuru alt ära ja tiris kempsupaberi alla. :D
raspe
Uus kasutaja
Uus kasutaja
 
Postitused: 12
Teemad: 1
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: alus

PostitusPostitas SigneL » 05. veebruar 2004, 16:33

raspe kirjutas:Mina olen nii korraldanud oma roti elamise nii, et alumisel korrusel on siiski tavaline kaubandus võrgust müüdav saepuru.

Kui kasutad saepuru, siis eelista jämedamat; väga peenike saepuru kipub lenduma ja seetõttu roti silmi ja hingamisteid ärritama.
SigneL
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 506
Teemad: 28
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

PostitusPostitas nuu » 05. veebruar 2004, 18:22

poodides müüakse enamasti siiski höövlilaastu, päris saepuru ei ole kusagil juhtunud nägema, kuigi mõni agar tõlkija on eestikeelsele etiketile nii peale kirjutanud.
Kasutaja avatar
nuu
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 501
Teemad: 46
Asukoht: Tallinn, Kesklinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 44
Sugu: Määramata
Prindi postitus

PostitusPostitas SigneL » 06. veebruar 2004, 10:05

Sellist peenikest saepuru õnneks tõesti pole kohanud. Küll aga on praegu Järve Selveris müügil aluspanu materjal nimega "Saepuru". Võrdlesin neid samas kõrval olevate Sluis`i höövlilaastudega - laastukeste suurus on sama; seega ka too saepuru nime all olev materjal tundub olevat siiski höövlilaastud.
SigneL
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 506
Teemad: 28
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

PostitusPostitas Liisa (Teema autor) » 27. aprill 2004, 16:47

See, mida meie saepuruks nimetame, on tegelikult seesama höövlilaast. St vähemalt poes müüdav paiktud allapanu on.
Kindlalt lehtpuust on Chipsi allapanu. Teiste kohta võime ainult oletada.
Liisa
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 2083
Teemad: 201
Asukoht: Tartu
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 45
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Roti allapanu

PostitusPostitas nuu » 27. aprill 2004, 23:10

Liisa kirjutas:Kindlalt lehtpuust on Chipsi allapanu. Teiste kohta võime ainult oletada.

Lasin ühel tuttaval puutööd tegeval inimesel vaadata Sluisi ja Puiki höövlilaastu, tema oli enam-vähem veendunud, et see on lehtpuu mitte okaspuu. loodame siis, et nii ka on.
laura188 kirjutas:Ega see siis VÄGA hull pole kui rotu puur haiseb,ega ta paar kuud varem surma ei saa sellepärast?

Kurb tõsiasi on see, et sellest haisemisest / mittehaisemisest võib roti eluiga sõltuda tunduvalt rohkem kui paar kuud - hingamisteede haigused ei ole naljaasi.
Kasutaja avatar
nuu
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 501
Teemad: 46
Asukoht: Tallinn, Kesklinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 44
Sugu: Määramata
Prindi postitus

PostitusPostitas samton » 03. mai 2004, 10:43

Loomapoodides on müügil väidetavalt närilistele mõeldud hein (pressitult pakkides). Ilmselt rohkem jänkudele jt toiduks (?). Kas see võiks kõlvata ka rottidele allapanuks? Vahelduseks vähemalt, sest praegu on minu rotipuuris saepuru. (Või see höövlilaast noh, mida saepuru nime all müüakse.) Pole riskinud osta, sest pakk on üsna suur (kaks korda nii suur kui saepurupakk) ja kui see talle ei meeldigi... Või on äkki lausa kahjulik?
Ja veel üks asi: müügil on ka mingi (vist) lõhnastatud saepuru - ikka sarnastes pakkides nagu tavalinegi. Olen näinud õuna- ja sidrunilõhnalist. Mingid värvilised tükid paistavad sees olevat. Kuidas selline asi rotile võib mõjuda? Äkki ärritab hingamisteid? Pole julenud seni osta...
Handle every stressful situation like a dog.
If you can't eat it or play with it,
just pee on it and walk away.
Kasutaja avatar
samton
Üldkorrapidaja
Üldkorrapidaja
 
Postitused: 4493
Teemad: 72
Pildid: 126
Asukoht: Kohtla-Nõmme, Ida-Virumaa
Teda kiideti: 1 korda
Vanus: 63
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Roti allapanu

PostitusPostitas Siretike » 03. mai 2004, 13:23

See hein minu rottidele ei meeldind neil tekkis kohe alergija ja kukkusid aevastama,see tolmab,kuigi öeldakse et mitte aga kui kottist välja võtad ja nuusutad ajab ennastki aevastama :( mul nüüd seda terve see pakk nurgas on ja rottidele annan ma sealt nii igakord kui wc vahetan siis sinna juurde ette maha ühe näpputäie,sest neile meeldib seda süiia aga kui panen liiga palju läheb valjuks turtsumiseks :eek:
Siretike
Peaaegu põliselanik
Peaaegu põliselanik
 
Postitused: 183
Teemad: 14
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Roti allapanu

PostitusPostitas nuu » 03. mai 2004, 20:04

See hein on tõepoolest küülikute ja merinotside söögiks mõeldud, aga võib kõlvata küll ka allapanuks rotile. Heina kohta olen tegelikult lugenud nii- ja naasuguseid arvamusi, ühed ütlevad, et mitte mingil juhul ei tohiks kasutada, teised, et pole küll teab mis hea variant, aga ajab asja ära, kolmandad leiavad, et hein on allapanuks lausa suurepärane. Plussiks heina puhul võib lugeda mõnusat lõhna (maitseasi muidugi), miinusteks on vilets imamisvõime, tolm (oleneb vist ka kaubamärgist) ja kõige viletsam asi on see, et heinapakiga on päris sageli parasiidid majja toodud. Viimase vastu peaks aitama heina eelnev sügavkülmutamine, aga suvel läheb see vist suht tülikaks...
Muidu minu rottidele on värske hein kõigile väga põnev tundudnud - esimesel päeval sasivad ja tuuseldavad seal mis jaksavad - aga pesamaterjaliks eelistatakse iga kell paberit, hein lükatakse pesast võimalikult kaugele. Mul on kahtlus, et Pikslil on kah heinatolmu talumisega probleeme, ja ei ole seda juba hulga aega neile puuri mängimiseks pannud.
Mingisuguseid lõhnastatud allapanusid ei soovitata tegelikult ühelegi lemmikloomale. Minul, kes ma oman üpris tundlikku haistmismeelt, on seda lihtne mõista - kui pean pikemat aega suletud ruumis mingis parfüümipilves istuma, hakkab ikka päris paha... Pidevalt sellistes tingimustes viibimine mõjuks ilmselt minugi haistmisele nüristavalt...
Kasutaja avatar
nuu
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 501
Teemad: 46
Asukoht: Tallinn, Kesklinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 44
Sugu: Määramata
Prindi postitus

PostitusPostitas Liisa (Teema autor) » 04. mai 2004, 02:25

Heinaga üks nippe näib olevat see, et kui ostate, siis ostke Eesti heina. Hollandi oma pidi eriti kehva olema - rääkisid jänkuomanikud, kelle lemmikud seda suu sissegi ei võta.
Minu omad sellest eriti ei hooli - kui, siis lammutatakse seda kerakujulist heinapesa. Muu hein on ainult natuke aega huvitav.
Liisa
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 2083
Teemad: 201
Asukoht: Tartu
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 45
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Roti allapanu

PostitusPostitas helectra » 04. mai 2004, 13:07

no minu Juhe igatahes viskab heina kõrs kõrre haaval puurist välja :eek: ei meeldi talle see üldse
helectra
Peaaegu põliselanik
Peaaegu põliselanik
 
Postitused: 172
Teemad: 10
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Hea ning halb allapanu

PostitusPostitas Konoichi » 04. mai 2004, 13:39

Klompuv kassiliiv ei lähe tõesti mitte ning mitte ainult sellepärast, et loom seda näksida proovib, vaid ka sellepärast, et see jääb pissise roti külge käkkidena kinni ja see pole ilmselt eriti mõnus ja kasulik.
Oma loomale panen puuri põhja ca 4cm kihi poest saadud lõhnastamata saelaaste ja lisan suure peotäie Eesti heina. Rott tuuseldab heinas õnnelikult ning laotab selle töö käigus saepuru peale. Niimoodi ei kaeva ta ka nii palju sodi puurist välja kui ainult saelaaste kasutades. Loomakese eriliseks rõõmuks lisan mõnikord ka paar pabertaskurätti (ta miskipärast sööb neid :o ). Kui allapanuks on selline segu, piisab mul vahetusest kaks korda nädalas (isane rott) ja mingit erilist haisu ei tule.
Kasutaja avatar
Konoichi
Peaaegu põliselanik
Peaaegu põliselanik
 
Postitused: 157
Teemad: 13
Asukoht: Tartu
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 39
Sugu: Naine
Prindi postitus

PostitusPostitas Kerly91 » 04. mai 2004, 14:13

mina panen saepuru kuna liiv läheb ruttu haisema ja hein ei pea ültse midagi...saepuruga seisab kauem puhtam...
Kerly91
Minu väiksed pätid! (L)
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 479
Teemad: 34
Pildid: 4
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Roti allapanu

PostitusPostitas avalanche » 04. mai 2004, 16:37

Kui tihti te saepuruga puuri puhastate? ka minul on puru (või laast tegelt) all ning laupäevast saati (kui sain rotid) on puhastamata. Ma ise loen hirmuga siit hingamisteede haigustest ja nuusutan pidevalt puuri, et kas juba haiseb või mitte :P
Kasutaja avatar
avalanche
Aktivist
Aktivist
 
Postitused: 383
Teemad: 22
Pildid: 11
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 41
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Roti allapanu

PostitusPostitas Konoichi » 04. mai 2004, 17:28

Kui mul ainult saepuru(laastud) oli, siis puhastasin 3-4 korda nädalas ehk siis ülepäeva, mõnikord ka üle 2 päeva. Aga iga rotikooslus pissib ilmselt erinevalt (mu oma on nt raskepissija), niisiis annan mõned enda tähelepanekud/üldistused (ka eelmistes vastustes on hulgi häid nõuandeid, mõned siinsed ehk kordavad, ma panen kirja nii, nagu ma ise teen):
1. Kui vana saepuru on juba 3/4 osas pissist labi ligunenud (võib olla ka juba kuivanud, siis on see kollasem kui muidu), on viimane aeg vahetada.
2. Kui pesa hais häirib ca 1 m kauguselt, on viimane aeg vahetada
3. Kui rotil on seedehäired (kõht lahti), vahetada iga päev
4. Kui rott tundub räpasem kui muidu, vahetada
5. Kui rotil on parasiidid, vahetada ca ülepäeva (küsida nõu loomaarstilt)
6. Kui rotil on nt jalal haavand, vah ca ülepäeva (küsida arstilt), ka muidu kui haige on, siis vahetada nii sageli nagu arst käsib
7. Kui eelnevatest midagi pole ja ka rott tundub rahul, vahetada kord 5-7 päeva järelt, et ennetada haigustekitajate ja hallituse vohamist
Kasutaja avatar
Konoichi
Peaaegu põliselanik
Peaaegu põliselanik
 
Postitused: 157
Teemad: 13
Asukoht: Tartu
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 39
Sugu: Naine
Prindi postitus

PostitusPostitas Liisa (Teema autor) » 04. mai 2004, 17:30

Ei tasu nüüd kohe paanikasse ka sattuda! Mina pean iga päev ja isegi kaks korda päevas koristama, kuna mul on palju rotte, kes palju pissivad ja kui ma ei korista, on kohe tuba pissilõhnane!
Puuri puhastamise koha pealt uskuge ikka oma nina - kui lõhnab, siis on vaja puhastada, mis sest, et alles eile sai puhastatud. Kui rotid pisikesed ja puur suur, siis võibolla jah ei ole vaja iga päev. Aga kui rotte mitu, on puhastamist kohe rohkem. Eriti kui nad kavatsevad olla pissipepud nagu minu omad, mite korralikud daamid. :(
Kui mul ühel hetkel ainult üks rott oli, sain ka ainult kord nädalas puhastamisega hakkama. Praegu, oi, ei kujuta parem ette. :P
Liisa
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 2083
Teemad: 201
Asukoht: Tartu
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 45
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Roti allapanu

PostitusPostitas Konoichi » 04. mai 2004, 17:39

Nojah, ja eks hais ole ka suhteline... Ausaltöelda pole vist mõtet kohe vahetada, kui vana isane värskeltkoristet puuri teiselt korruselt haisukalt 'märgistab' :roll: ... Õnneks see taandub oluliselt paari minutiga.
Talitage TUNDE järgi :wink:
Kasutaja avatar
Konoichi
Peaaegu põliselanik
Peaaegu põliselanik
 
Postitused: 157
Teemad: 13
Asukoht: Tartu
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 39
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Roti allapanu

PostitusPostitas nuu » 04. mai 2004, 21:42

allapanu vahetamise sagedus sõltub rottide arvust ja ppuuri suurusest. Mul näiteks piisab täiesti kui kord nädalas teen puuris suurpuhastuse. Aga iga päev või üle päeva roogin nende pesaputka läbiligunenud paberitest tühjaks ja annan uue materjali asemele, ning umbes kaks korda nädalas puhastan kempsunurkasid ja käin vahekorrused lapiga üle. Höövlilaastu ma ei ole üldise allapanuna kunagi eriti kasutanud, nii et selle kohta ei oska nõu anda, ja ega alati kehtivat reeglit ei olegi. Teoreetiliselt oleks kõige õigem nii, et esialgu jälgid, et mitme päevaga puur haisema läheb ja edaspidi üritad puuri päeva võrra varem ära puhastada.
Kasutaja avatar
nuu
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 501
Teemad: 46
Asukoht: Tallinn, Kesklinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 44
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Järgmine

Tagasi: Hooldus

Kes on online

Kasutajad vaatamas seda foorumit: Registreeritud kasutajad pole ja 2 külalist