Hais

Kuidas pikasabaliste sõbrakeste eest hoolitseda? Küüntelõikusest vaba ajani.

Moderaatorid: E4-, Amelia

Hais

PostitusPostitas Nasty (Teema autor) » 06. juuni 2010, 18:26

Oleks vaja teada kuidas saada roti pissihaisust lahti... Kohe jubedalt haiseb, kas kastreerimine aitab? On see ohtlik?
Nasty
Uus kasutaja
Uus kasutaja
 
Postitused: 3
Teemad: 2
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Hais

PostitusPostitas cougar » 06. juuni 2010, 18:38

No ikka sagedamini puuri puhastada, ei muud :)
Majahaldjate Heaolu Edendamise Selts ja Võlukunsti Ministeerium On Jobud Grupp teatavad: "Mehed, kes surmakuulutusi loevad, ei tea kunstist midagi!"
Kasutaja avatar
cougar
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 1599
Teemad: 25
Pildid: 0
Asukoht: Rapla
Teda kiideti: 1 korda
Vanus: 57
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Hais

PostitusPostitas Kissu » 06. juuni 2010, 19:44

Ma oletan, et see pissihais tuleb sul eelkõige puurist? Siis tasuks mõelda järgnevale:

  1. Kas Sa puhastad puuri piisavalt tihti? Paljud rotiomanikud käivad näiteks puuri riiulid niiske lapiga igapäevaselt üle ja vahetavad ka pissisemates nurkades või toaletinurkades aluspanu.
  2. Tasuks ka välja uurida see pissihaisu allikas. Tihti armastavad rotid pissida oma magamiskohtadesse - kiikedesse, majadesse (puitmajad näiteks hakkavad aja möödudes tohutult haisema, sama lugu heinakerade ja muu sellisega). Tuleks kaaluda nende tihedamat puhastamist ja vanade majade välja vahetamist.
  3. Kas Sul on sobiv aluspanu? Aluspanu mängib suurt rolli ja aja jooksul on foorumist läbi käinud igasugusel aluspanul elavaid rotte. Isiklikult armastan kasutada Megazorbi või saepuru, mis imavad hästi ning ei lase lõhnal nõnda kergesti levida. Halvimateks variantideks on liiv (külm, märg, ebahügieeniline) ja põhk (mis läheb tohutult kiiresti haisema). Seega võib-olla kaalud aluspanu vahetamist?
  4. Kas Sul on rottidele piisavalt suur puur? Mida väiksem puur, seda tihedamalt tuleb seda puhastada. Näiteks kui rott elab tillukeses hamstripuuris, tuleb seda igapäevaselt pesta. Samas elab minu 7 rotine kamp Jenny puuris ja ma pääsen umbes 5 päeva tagant puuri puhastamisega, ilma et see haisema hakkaks.
  5. Pissi lõhna peaks mingil määral ka toitumine mõjutama, vähemalt mina olen seda märganud. Seega tasuks katsetada toidusedeliga natukene ja jätta üht või teist vahepeal sealt välja, et näha selle mõju.

Lõhna eemaldamiseks on soovitatud enamasti kasutada äädikat, sidrunihapet või vanilje ekstrakti (loomulikult pärast tuleks korralikult ära loputada ja tuulutada). Samas soovitan otsida see haisu tegelik põhjus üles ning ära lahendada, muidu sa võidki jääda elamist lõhnastama.

Nasty kirjutas: On see ohtlik?


Inimesele endale see üldiselt ohtlik ei ole. Selleks oleks vaja tohutu suurt pissikogust, et see ebatervislikuks muudaks. Samas saan murest aru, see on loomulikult ebameeldiv ja selle tõttu võib näiteks naabritega probleeme tulla kortermajades. Ohtlik võib see olla rotile endale. Nimelt on väga paljudel rottidel probleeme hingamisteede haigustega ja pideva pissilõhna sees elamine võib seda süvendada. Piss on oma konsistentsilt happeline ja selle ammoniaagi sisse hingamine ei ole kuigi kasulik.

Edit: Samton juhtis mu tähelepanu sellele, et tõenäoliselt mõtlesid Sa ohtlikkuse kohapealt kastreerimist. Üldiselt arvan, et kastreerimine Sinu probleemi ei lahenda. Kastreerimine võib aga ei pruugi vähendada märgistamist (puurist väljas jalutamisel tekkivad pissitilgad ja loigukesed, millega märgistatakse oma territooriumi, asju ja inimesi). Märgistamine ise on aga suhteliselt lõhnatu tegelikult. Need tilgad või loigud, mis märgistamise käigus lastakse ei lähe nõnda haisema. Kastreerimine on loomulikult mingil määral ohtlik - tegu on ikkagi operatsiooniga. Eestis ei ole väikelooma arste jalaga segada, seega tuleb väga vaadata kelle jutule minna. Seega pigem üritaks ma enne probleemi muul moel lahendada.
(\(\
(>'.')
(~(")(")
Kasutaja avatar
Kissu
Mental health will soon be yours..
Administraator
Administraator
 
Postitused: 10146
Teemad: 936
Pildid: 1303
Asukoht: Tartu/Jõhvi
Teda kiideti: 1 korda
Vanus: 40
Sugu: Naine
Tuju: Unine
Prindi postitus

Re: Hais

PostitusPostitas RotiSabake » 07. juuni 2010, 20:57

Minul on õunalõhnaline saepuru.Ja rotikest koristan vahel isegi 2-3 korda nädalas.Mul ei ole selle pissihaisu vastu tegelikult midagi.Selle vältimiseks ma koristan puuri võimalikult tihti.
RotiSabake
Kohanen
Kohanen
 
Postitused: 66
Teemad: 13
Pildid: 3
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 26
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Hais

PostitusPostitas Kissu » 07. juuni 2010, 21:23

Igasugused lõhnastatud saepurud ei ole rottidele või üldse lemmikloomadele kasulikud.

Sinu jaoks ei pruugi see pisike kogus saepuru tõesti nii tohutult lõhna levitada, et muuta elamist ebamugavaks. Aga kujutame nüüd ette, et kogu sinu toa põrand oleks selle saepuruga kaetud ja sa peaks kogu aeg 24/7 selle lõhna sees elama. See ei ole meeldiv naturaalne lõhn. Lisaks arvestame veel sellega, et roti lõhnataju on tunduvalt enam arenenud, kui sinu oma.

See selleks, lõhnastatud saepuru on seostatud ka erinevate hingamisteede hädadega ja tihti annavad julgemad loomad selle ebameeldivuses lausa märku.

Pinto kirjutas:Eriti halb kogemus oli aga mingi lõhnastatud saepuruga(mingite värviliste paberi vms tükkidega). Peal oli kirjas, et õuna lõhnaga. Kuna mitte mingit teist saepuru seal müügil polnud ja hiirele pidin ju midagi allapanuks panema, olin sunnitud selle paki ostma. Hais oli aga nagu pensionäri lõhnaõlil :shock: Terve tuba haises (ja ma pidin seal veel magama), õhtul sain sellest ka veel peavalu, hiirest oli kohutavalt kahju. Pärast terraariumil oli ka see jube hais küljes ja aitas korralik pesemine, aru ma ei saa miks siukest saasta tehakse. Milleks see nagu hea peaks olema?


karin. kirjutas:ma ostsin ühest loomapoest ühe saepuru mille peal oli kirjas et see on rohelise õuna lõhnaga. no..panin selle siis puuri põrandale oligi mingi lõhn aga umbes päeva pärast lähen üles melodyt vaatama et mis ta teeb ja tema tuuseldab jookseb puuris ringiratast kõik saepuru väljas kõik lendab ja peksab ennast vastu puuri võresid teen siis ukse lahti, et vaadatga mis lahti ja teda maha rahustada tema aga hüppab puurist ruttu välja minust ültse välja ei tee jooksis voodi alla ja sealt enam välja ei tule ainult nagu uriseb või nii ja lööb jalgadega vastu maad endal on kogu aeg pea maas ja kükitab seal nurgas tegin siis akna lahti et seda lõghna välja saada toast ja kui natuke värskem õhk tuki läks ta kohe reipamaks ja hakkas tavaliselt ringi jooksma...ühesõnaga ta läks sellest lõhnast täiesti hulluks ning ma viisin ta teise tuppa teist saepuru mul aga ei ole
kas keegi on seda saepuru ostnud??


Ma ei hakka siin kohal veel üldse rääkima sellest, et sul on karvutu rott selle lõhnastatud saepuru peal. Karvutu roti nahk on õrn ja nad on äärmiselt tundlikud igasugustele välistele mõjutajatele. Keemiaga töödeldud saepuru ei ole karvutule rotile kindlasti kohe hea. Enamasti ei soovitata karvutu roti puhul üldse saepuru kasutada, kuna see võib tema silmadele palju kahju teha.
(\(\
(>'.')
(~(")(")
Kasutaja avatar
Kissu
Mental health will soon be yours..
Administraator
Administraator
 
Postitused: 10146
Teemad: 936
Pildid: 1303
Asukoht: Tartu/Jõhvi
Teda kiideti: 1 korda
Vanus: 40
Sugu: Naine
Tuju: Unine
Prindi postitus


Tagasi: Hooldus

Kes on online

Kasutajad vaatamas seda foorumit: Registreeritud kasutajad pole ja 0 külalist