Rottidele oma diivan

Kuidas pikasabaliste sõbrakeste eest hoolitseda? Küüntelõikusest vaba ajani.

Moderaatorid: E4-, Amelia

Rottidele oma diivan

PostitusPostitas Lili (Teema autor) » 11. märts 2014, 11:27

Tekkis mõte ja võimalus tuua rottidele kaks nurgadiivani (need vanad, mis tükkidena üksteise otsa käivad) osa ja panna see neile puuri kõrvale nii, et sinna on pidevalt vaba ligipääs. See tagab selle, et õhtuti on "pere diivan" telekavaatamiseks ikka perele kasutada, sest paraku on nii, et kui rotid on õhtuti väljas, siis diivanil veedan rottidega aega vaid mina, sest lapsed ei kannata väga seda rottide küünte krabinal enese peal ronimist ja mees tahab lihtsalt rahulikult telekat vaadata, nii et on tugitooli pagendatud. Sealt aga nii hästi telekat ei näe, kui diivanilt.
Nüüd aga paar küsimust.
1) Kui neil on pidev võimalus diivanil jalutada, hakkavad nad sinna ilmselt ka rohkem oma hädasid tegema. Kuidas diivanit puhastada, et see haisema ei hakkaks? Junne kerge korjata, aga just piss, mis diivanisse imbub, hakkab haisema ju.
2) Kui neile anda selline vabadus omatahtsi pidevalt diivanile käia, kas see võib hakata neis suuremat huvi tekitama ka muu ümbritseva vastu? Mõtlen, et ühel hetkel on diivanist vähe ja hakatakse põrandale kippuma.
Lili & Opaal
Kasutaja avatar
Lili
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 564
Teemad: 26
Pildid: 1
Asukoht: Sõmeru vald
Teda kiideti: 1 korda
Vanus: 38
Sugu: Naine
Tuju: Õnnis
Prindi postitus

Re: Rottidele oma diivan

PostitusPostitas Mercar » 11. märts 2014, 12:16

Ma usuks, et diivanit saaks veidi kaitsta katteriidega, samas peagi ronivad nad selle alla. Tugev katteriie ja klambripüstoliga kinni lüüa ja siis mingi aja tagant lahti kangutada ja pessu visata? Ei ole just head lahendus...

Muidu mööbli osas. Mul oli aastaid puur 24/7 lahti nii, et loomadel võimalus liikuda ühel pool kõrval oleval kapil, siis teisel pool puuri suurel nurga-arvutilaual mitmel tasandil ja siis sealt edasi aknalaual. Sealt edasi nö keelatud alale mindi minu teada vaid korra + lisaks oli paar ausat alla kukkumist. Samas minul oli kogu see ehitis üsna kõrge, mis tähendab, et soovi lihtsalt alla hüpata neil ei olnud. Lisaks all valvekoer kes oleks meeleldi roti murdnud kui kätte saanuks, ning keda rotid ka karta oskasid. Seega ma usuks, et madal diivan (kust hea alla hüpata) + maas ohu puudumine võiks küll tähendada, et minnakse kondama.

Arvutilaual tehti hädad üldiselt kindlatesse varjatud kohtadesse, mis olid mugavalt ca A4 paberi suurused, ning sinna sai kenasti paberit panna (ajalehe mille peal paberkäterätt). See toimis kenasti. Samas pehmel vetruval pinnasel see nõnda kenasti ei püsiks.

Samtonil on rotid õhtuti lahti diivanil. Ehk ta ta kommenteerib...
Lohe (geko liigist Rhacodactylus ciliatus)
[Pleig, Varglik, Murdjakääbik, Urglik, Vilks, Väle Kütt, Tahmanina]
Kasutaja avatar
Mercar
Hingelt Tartlane
Üldkorrapidaja
Üldkorrapidaja
 
Postitused: 3807
Teemad: 65
Pildid: 40
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 1 korda
Vanus: 40
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Rottidele oma diivan

PostitusPostitas roberta » 11. märts 2014, 17:42

Mul samuti rotielamine 24/7 avatud olekus, ainult rotitoa uks on ALATI kindlalt suletud(kasside kaitseks). On olnud ka selliseid olukordi, kus mõni rottidest on elanud lausa diivanil. Seda rotipere kodurahu huvides. Vanasse diivanisse(mis siis ei olnud veel sugugi vana, vaid peaaegu uus) närisid 2 kraakamist Mutionu lausa suure sexika augu, kuhu kavatseti ilmselt pesa teha. Mina katsin kogu diivani suure paksema mitmekordse riidega, mida sai pesta ja mille kihtide vahele vahest pugeda.Diivanil oli ka alati mõni pappkarbist tehtud majake, kuhu varjuda või mida närida või niisama lebotada. Aegajalt võeti ette matk aknalauale ja suurde lillepotti, aga üldiselt kulges meie elu diivanil ilusasti.Põrandale ei ole seni mul vabatahtlikult läinud ükski rott, või vähemalt ei ole neist keegi põrandal olles mulle vahele jäänud. Kõige mugavam oleks muidugi, kui rotidiivan oleks sellisest materjalist, mida saab kergesti kasvõi lapiga puhastada, siis endal kergem. Mina soovitan kindlasti proovida oma rotiperel seda diivanil olemise varianti, et mismoodi sõbrakestele meeldib ja kuidas käitutakse.
Kasutaja avatar
roberta
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 1181
Teemad: 8
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Rottidele oma diivan

PostitusPostitas samton » 11. märts 2014, 19:10

Jajah, samton kommenteeerib nüüd oma põhjalikult täis pissitud diivanit. :lol:
Tegelikult täpselt nii ongi - et täis pissitud ja ära näritud. Katteriie on peal + selle peal veel suured froteerätikud, mis iga nädal pesus käivad (katteriie harvemini). Näritakse nii üht, teist kui kolmandat, st ka diivanit. Viimast olen aeg-ajalt üritanud puhastada ja pesta, aga see on rohkem enda rahustamiseks. Uut diivanit lähiajal osta ei ole plaanis, seega olgu see vana jätkuvalt rottide oma.

Minul nad puurist ise diivanile ei pääse (st ma pole neile võimalust pakkunud). Diivanilt rändama läinud on ainult kaks rotti, üks neist on ka praegu just sellepärast teistest rohkem puuriloom (võtan diivanile ainult siis, kui ise ka seal olen, ja üsna lühikeseks ajaks, sest peatselt suundub tibi tuba avastama). Lõpptulemusena läheb ta ise puuri, aga paaril korral olen teda ikka paaniliselt taga otsinud, nii et neid rändamisi väga ei soosi.

Diivanilt kogemata põrandale pudenenud on mul vist enamik rotte, aga reeglina kribitakse end siis kohe üles tagasi. Nii et võin oma sabad tundideks diivanile jätta, nõnda et vaid aeg-ajalt üle ukse kiikan või sõbrakesed ükshaaval üle patsutan. Välja arvatud see üks nipernaadi, muidugi.
Handle every stressful situation like a dog.
If you can't eat it or play with it,
just pee on it and walk away.
Kasutaja avatar
samton
Üldkorrapidaja
Üldkorrapidaja
 
Postitused: 4493
Teemad: 72
Pildid: 126
Asukoht: Kohtla-Nõmme, Ida-Virumaa
Teda kiideti: 1 korda
Vanus: 63
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Rottidele oma diivan

PostitusPostitas Lili (Teema autor) » 11. märts 2014, 19:40

Suured tänud kõigile põhjalike vastuste eest! :)
Sellest on palju abi.
Diivani toomist arutan ka mehega, aga üldiselt mõlgub see mul ikkagi mõttes. Diivan jääb mu äial-ämmal üle, kui nad uue saavad (tellitud) ja see ongi selline rottidele paras pissida ja närida, sest muusse kasutusse niiväga enam ei sobi (ära vajunud ja kulunud).
Mõte aga katmise osas selline, et suuri saunalinu istumise osa peal kasutada ja sinna alla panen need nö mähkimis-magamis alused, mida pissi "püüdmiseks" kasutatakse (apteekides müüakse). Sellel diivanil annab kenasti seljatoe ja istumisosa vahele vajutada see saunalina, et see ei nihkuks ja selle alla pugema ei hakataks. Neid hea vahetada ja pesta.
Kui vabalt see neil kättesaadav olema hakkab, seda veel ei tea, aga eks seda näitab aeg.
Lili & Opaal
Kasutaja avatar
Lili
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 564
Teemad: 26
Pildid: 1
Asukoht: Sõmeru vald
Teda kiideti: 1 korda
Vanus: 38
Sugu: Naine
Tuju: Õnnis
Prindi postitus

Re: Rottidele oma diivan

PostitusPostitas Riina1958 » 11. märts 2014, 21:28

Tundub, et oled ära otsustanud, aga kirjutan ikkagi ka veel. Meil oli mitu vahetust rotte diivanil. Viimased lausa nii, et kaks avatud ustega puuri olid diivani peal ka siis, kui mina 24 tundi tööl olin. Diivan oli alguses uus aga mitu põlvkonda rotte jätsid igaüks sellele oma jälje. Aga nii see pidigi olema. :) Tüdrukutele seal väga meeldis, maha ei üritanud keegi minna. Kui keegi kogemata kukkus (peamiselt tited mänguhoos) tuldi kiiruga tagasi. Seal oli ka alati hulk pappkarpe ja muid mänguasju.
Ostsin kaltsukast odavaid tekikotte enda vanadele lisaks. Peamiselt neid näriti, ja tihti tuli neid peasta ka, seepärast kulus neid palju. Ma tahan sellega öelda, et eriti paksu polsterdust meil ei olnud, aga pissihaisu ka ei olnud.
Kasutaja avatar
Riina1958
Armastan rotte
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 1579
Teemad: 10
Pildid: 7
Asukoht: Saaremaa
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Naine
Tuju: Õnnetu
Prindi postitus


Tagasi: Hooldus

Kes on online

Kasutajad vaatamas seda foorumit: Registreeritud kasutajad pole ja 3 külalist