Kes on ideaalne "esimene" lemmiklind?

Tiivulised mõtteterad

Moderaator: Annie

Kes on ideaalne "esimene" lemmiklind?

PostitusPostitas Annie (Teema autor) » 01. september 2005, 08:27

brazu kirjutas:Olen juba mõnda aega igasugu sulelisi piilunud ja mõtteid mõlgutanud. Et kas võtta või mitte ja kui siis millise linnu kasuks otsustada ja mida kõike ma veel enne teadma peaksin.. Sain siit foorumist päris palju informatsiooni aga mõnedes asjades otsin ikka veel selgust.
1. küsimus :) :
Kas on võimalik selline kooslus nagu kass+koer+linnud? Sest mul nii kuts kui kissa väiksed aktivistid ja kardan et nad teeks lindudele liiga või häiriks neid liialt. Koera pärast polegi eriti muret, aga kass magab öösiti minu toas, kuhu plaanisin ka lindude elamise paigutada, samuti pesitsevad mul siin aegajalt hoiukodukassid. Kas sellest üldse saab midagi head tulla või peaksin ma selle mõtte lootusetult maha matma? :?
2. küsimus:
Kas keegi oskab midagi rääkida sellist linnust nagu Rossella (?) papagoi? Silmasin täna sellist Laguuni nimelises loomapoes. Selline kirju, närviline ja kriiskav tegelane.
3. küsimus:
Kuna mu linnuvõtmissoov või plaan on alles nii algjärgus siis ma ei olegi ühtegi kindlat liiki välja valinud. Silma on jäänud lembekad ja siis see natuke närvihaige papagoi, kellest ma ülalpool rääkisin. Selle viimase puhul olen natuke kahtleval seisukohal, kuna ei tea linnust midagi ning kuna ta paistis tõesti stressis ja oli oma seisundi kohta pisut soolase hinnaga. Vist. :? Püüan veel natuke uurida seda asja aga oleksin tohutult tänulik kui keegi natuke selgust oskaks tuua..
4. küsimus:
Kui keeruliseks võib loomapoe lindude kodustamine kujuneda? Lugesin netist et kui linnupojad varakult emalinnu juurest ära võtta ja ise edasi toita, siis on nad inimestega leplikumad. Kuna mul lindudega kogemused täiesti puuduvad, siis sobiks mulle just mõni selline linnuke. Sest loomapoes tundusid kõik linnud heas mõttes väiksed metslased. Kuidas neid siis ikkagi taltsutada ja kui kaua see aega võtab?
5. küsimus:
Mida peaks linnu valimisel silmas pidama? Kuidas tunneb ära nn hea iseloomuga linnu.
Praeguseks vist kõik. Loodan et neid küsimusi nüüd üleliia ei tulnud. Mul neid tegelikult veel.. :oops:
Tänulik,
brazu


Tasub lugeda siin teisi teemasid. Peaaegu kõikidele nendele küsimustele leiad vastused.
Koera-kassi ja linde tasuks hoida eri tubades. Lindudele tuleb anda palju lendamisruumi ja neile ka väljapoole puuri oksi paigutada, seega ei tohiks kass mingil juhul samas toas olla.
Kodustamine on raske ja aeganõudev, paljud ei pruugi iialgi taltsaks saada. Aga rõõmu toob ka mitte taltsas lind.
Lembelind on kindlasti hea valik, ka algajale. Kuigi viirut ja nümfi peetakse algajale kõige paremaks.
arnoldvi kirjutas: Roselladest küll palju ei tea aga minumeelest ilus kuid suht rumal (kuigi nii linnu kohta öelda ei tohiks) lind.
Ei ole see lugu nii. Minu rosella oli mu kõikidest lindudest kõige targem. Kuigi teda on raske taltsaks muuta, ei vähenda see tema intelligentsust. Kindlasti ei ole rosella mingi närviline tegelane, kui teda õigetes tingimustes pidada.
Kasutaja avatar
Annie
Suleliste suvila
Suleliste suvila
 
Postitused: 1111
Teemad: 55
Pildid: 1
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 53
Sugu: Naine
Prindi postitus

PostitusPostitas kalakene » 01. september 2005, 11:32

Minul elavad kass, koer ja lind õnnelikult koos. Kass vaatab vahest Lorrit ja isegi on viibinud siin toas,. kui Lorri lendab, aga ainult siis, kui mina ka siin olen. Ma lasen kassil just Lorrit vaadata, et siis pärast ta ise siia tuppa ei hiiliks ja lindu maha ei murraks. Ta saab lindu vaadata iga kell, kui ise tahab. Alguses oli ta linnust väga huvitatud, aga nüüd ei tee enam välja. Teab, et süüa ei tohi ja "mängida" temaga ka ei saa, mis siis ikka. :P Koer tuli meile pärast lindu, tema küll haugub Lorri peale, aga Lorri ei tee väga välja. Haukumine käib ainult siis, kui lind lendab.
Rosellat ma ei soovita võtta, veelenam algajale. Teda on raske kodustada ja reeglina on poes juba päris täiskasvanud linnud. Algajale on kõige sobilikum "suur" lind nümfkakaduu. Ta on hästi ilus, tark ja isased laulavad ka ilusti. Sõbralikud ja hästi taltsutatavad ka. Kui tekib küsimusi nümfide kohta, olen aalti valmis vastama ;)
kalakene
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 596
Teemad: 78
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Mõned papagoiteemalised küsimused

PostitusPostitas Endised kasutajad » 01. september 2005, 11:51

Ok. Kassiga ühes toas lahtiselt ei tasu siis hoida, aga põhimõtteliselt kui ma linnud ööseks puuri panen, siis võin kassi endale ikka kaissu võtta? Sest päris välja visata teda toast ei tahaks, kuna ma talle viimasel ajal niigi liiga teinud. Ma tean et ma nii tahaksin linde aga kui kass seetõttu kannatab siis parem mitte või vähemalt mitte veel. :roll:
Kardan et võibolla see rosella on esimeseks linnuks natuke liig. Uurisin välismaised lehti ja tundub et neid just väga palju kodus ei peeta ja et kalduvad olema natuke vaenulikud. Tahaksin kedagi sellist keda oleks võimalik sõbralikuks harjutada. Annie, millised muidu oleks rosella jaoks õiged tingimused?
Eks ma mõtlen veel natuke - kiiret ei ole. Senegal ja lembekad on ka toredad..
:)
Endised kasutajad
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 9885
Teemad: 280
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Mõned papagoiteemalised küsimused

PostitusPostitas Annie (Teema autor) » 01. september 2005, 17:30

Ma arvan, et senegal on hulga raskem lind kui rosella, eriti esimeseks linnuks. Teda on ehk lootust kergemini taltsaks saada, aga tema iseloom vajab karmimat kätt kui rosella puhul. Ka ei ole hea talle tuua teisest liigist kaaslasi, kuna teistega nad hästi läbi ei saa.
Rosella jaoks õigete tingimuste all mõtlesin lihtsalt seda, et teda toidetakse õigesti, tegeletakse temaga, lastakse piisvalt lendma jne, ühesõnaga nagu kõikide teiste lindudegagi. Nad ei vaja mingeid erilisi tingimusi, lihtsalt need, keda oled poes näinud, võivad olla närvilised seetõttu, et nende hooldus annab soovida (mis käib ka kõigi teiste lindude kohta).
Kassi kohta ma küll kõige õigem soovitaja pole, kuna ise ei ole kassiomanik, aga arvan siiski, et lindudega ühes toas on teda riskantne pidada. Kas kass nõustuks sellega, kui Sa ta ööseks kaissu võtad ja päeval teise tuppa ajad? Ma kahtlen selles.
Kasutaja avatar
Annie
Suleliste suvila
Suleliste suvila
 
Postitused: 1111
Teemad: 55
Pildid: 1
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 53
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Mõned papagoiteemalised küsimused

PostitusPostitas Endised kasutajad » 01. september 2005, 18:59

Ahaa. Kusjuures ma arvan ise sama. Käisin täna nii laguunis kui sõpruse loomapoes. Kui laguunis olid rosellad äärmiselt närvilised ja laamendasid, siis sõpruse vetpoes olev lind oli selline tasane ja rahulik. Kohe tükk aega istusin seal, jälgisin linde ja mõtlesin omi mõtteid. Pea kohe tuli abi pakkuma ka müüjatädi, kes jutustas natuke rosellast ja senegalist (põhiliselt siiski senegalist, kuna roselladega kogemust tal polnud). Arvas samuti et esimeseks linnuks ei tasu senegali võtta. Rosella kohta ei osanud suurt midagi öelda. Ainult niipalju et iseloomult on ta rohkem üksiküritaja ja et kohanemine võtab palju aega.
Praegu on mul sõelale pidama jäänud siiski lembekad ja rosella. Aga ei tahaks oma võimeid üle ka hinnata. Rosella paistab üks paras pähkel olema.
Kassiga võib probleeme tulla küll. Hommikul uksest välja viskamisega aga ilmselt mitte, sest tavaliselt käib see väljaviskamine meil nii et kass läheb kl 5 hommikul toa ukse juurde ja kräunub seni kuni talle 'söökla' uks avatakse.. :mrgreen:
Endised kasutajad
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 9885
Teemad: 280
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

PostitusPostitas -xmasdog- » 01. september 2005, 19:43

Mulle isiklikult meeldib lembelind rohkem, ei teagi miks.
Rosellpapagoi on küll ilus, kuid lembelind on rahulikum, vähemalt mulle tundub nii. Ma soovitaksin ikka lembelinud(linde) rohkem võtta. Ma lontus lugesin kusagil, et lembelinde peaks paaris võtma...
-xmasdog-
Uudistan
Uudistan
 
Postitused: 34
Teemad: 2
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

PostitusPostitas kalakene » 01. september 2005, 21:32

Mulle ei meeldi see asi, et valitakse linde nende välimuse järgi. Ma ütlen ausalt, esimeseks linnuks EI SOBI rosella ega senegal. Mina ei soovitaks ka rosellat. Esiteks nad kisavad väga kõvasti ja inimestega suhlda ei taha. Nied peab olema paar. Ja kui on paar, siis ei hakka nad inimestega kohe kindlasti suhtlema. Nõme on see, kui ostetakse lind (kaeluspapagoi, rosella, jne) lihtsalt sellepärast, et ta onb ilus ja suur! Telekas nähakse, et nad räägivad ja siis võetakse koju lind. Tuleb välja, et koju toodud lind erineb väga palju telekas olevast linnust ja nurka ta nii visataksegi.
kalakene
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 596
Teemad: 78
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Mõned papagoiteemalised küsimused

PostitusPostitas Endised kasutajad » 01. september 2005, 23:03

Ma enda meelest küll pole maininud kuskil et mulle rosellad ainult nende välimuse pärast meeldivad. :o Mind tõmbavadki sellised isepäised ja veidi metsikud olendid, iseasi kas ja kuidas ma nendega hakkama saan. Selle üle ma pean mõtlema ja mõtlengi ja ilmselt veel kaua. Nagu ma ütlesin pole mul lindudega kuhugi kiiret, lihtsalt uurin maad. Väga tore ja tänuväärt et sa muret tunned. Rahustuseks ütlen et idee võtta lind ei tulnud mul telekast ja kohe kindlasti ei võta ma lindu et teda rääkima õpetada.
Kalakene, aga äkki sa tead rosellade kohta veel midagi rääkida? Sest netist ei leidnud suurt midagi. Saatsin ühele rosellaomanikule meili aga temalt ei ole ka veel vastust saanud. Huvitav kas neid peab kindlalt 2 olema? Müüja jutust jäi mulje nagu nad on rohkem üksiklinnud, et ei saa teiste lindudega läbi või ma ei saanudki hästi aru, ta vist ise ka ei teadnud.. :?
Lembekate kohta olen nii natuke uurinud ka. Olen juba väiksest peale neid kangesti tahtnud ja pilte-jutte kogunud aga kuna mu vanematele linnud ei meeldi, siis on see alati unistuseks jäänud. Mu meelest on nad ka sellise isepäise loomuga, nagu natuke tujukad. Kuigi nad ise nii pisikesed, on vahel tunne nagu nad arvaks et on jube suured. Natuke sellised ülbikud. :)
Kui ma kunagi olen välja mõelnud et ma rosellaga kohe kuidagi mingit moodi hakkama ei saaks, siis otsustan vast ikka lembekate kasuks.
Üks küsimus muidu veel, millele vastust pole leidnud. Kui on käes aeg kus lindu tuleb valima minna, siis millele peaksin tähelepanu pöörama? Kas valida tasane või aktiivne lind? Kuidas teha kindlaks (eriti rahulikuma loomuga linnu puhul) et ta ikka hea tervise juures on?
Endised kasutajad
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 9885
Teemad: 280
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Mõned papagoiteemalised küsimused

PostitusPostitas Annie (Teema autor) » 02. september 2005, 07:47

Rosella teeb küll kõva häält, kuid tema häält peetakse reeglina inimkõrvale palju vastuvõetavamaks kui näiteks aratingade jt sama suurte lindude häält. Tal on ilus, kõlav hääl. Minul oli rosella küll üksi ja soovis inimestega suhelda. See, et ta käele ei tulnud ja teatud distantsi hoidis, oli ilmselt tema loomuses - ju nad ongi veidi pelglikud. Kui pere köögis sõi, oli lind ka kohe köögilaua juures väiksel madalal kardinal ja vaatas pealt. Kooliajal mäletan, et kui üksi laua taga sõin, istus ta isegi mu taldriku kõrval, püüdes sealt toitu näpata. Niikaua kui teda puutuda ei soovinud, oli kõik korras.
Lembelinde kiidan samuti väga. Minul on ka nemad üksikult olnud ja väga ilusti hakkama saanud.
Kasutaja avatar
Annie
Suleliste suvila
Suleliste suvila
 
Postitused: 1111
Teemad: 55
Pildid: 1
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 53
Sugu: Naine
Prindi postitus

PostitusPostitas kalakene » 02. september 2005, 08:16

Ma ei tahtnudki kedagi solvata, lihtsalt rääkisin hingelt ära. Kas olen mina ainuke, aga mina tahan küll, et minu loom minuga suhtleks. Lorri on ideaalne selleks. Laseb pai teha, kukalt sügada ja astub näpule ning maandub mu käele, kui lendab. Seega soovitan algajale igati nümfi. Pärast võib ju juurde võtta mõne erilise linnu.
kalakene
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 596
Teemad: 78
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Mõned papagoiteemalised küsimused

PostitusPostitas Endised kasutajad » 05. september 2005, 21:16

Rääkides rosellades on minu esimesed kogemuset temaga head. Täna sai ta meie koju toodud ja juba mõne tunnipärast oli ta nõus suhtlema (loe: vaatas ja uuris puuris ringi vaatas meid ja eriti telekat). Samas otsides rosellasi nägin ka selliseid kes ei soovinud üldse suhelda ja olid väga arglikud.
:D [/img]
Endised kasutajad
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 9885
Teemad: 280
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

PostitusPostitas kalakene » 05. september 2005, 21:29

Äkki tutvustaksid teda "papagoi maja" -s, kus kõik oma linde on tutvustanud? Rosellasi meil vist on väga vähe siin Lontus, ja kui ma ei eksi, siis oledki Sina esimene! :D Või tegelikult võib sellega paar päeva oodata, et tutvuda linnuga ja siis kirja panna olulisem. Pilte ka! :D
kalakene
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 596
Teemad: 78
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Mõned papagoiteemalised küsimused

PostitusPostitas Endised kasutajad » 06. september 2005, 23:09

Panin info ülesse:
Pilt: http://www.lontu.ee/foorum/album_showpa ... ic_id=5920
info: Papagoide loenduse all
:!:
Endised kasutajad
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 9885
Teemad: 280
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Mõned papagoiteemalised küsimused

PostitusPostitas Endised kasutajad » 13. september 2005, 08:20

Tahaks veel esialgse küsimuse küsijale mainida, et tavaliselt on linnud just tagasihoidlikkud ja aktiivsemad (sinu sõnul närvilisemad) linnud on just paremad suhtlejad. SEST papagoid on oma loomult uudishimulikud linnud ja nad tahavad koguaeg tegevust.
Kui rosellat endale otsisin, siis käisin erinevates loomapoodides ja ka ühe rosellaomaniku juures. Tema rosella oli selline, et istub põhiliselt omaette ja seljaga sinu poole.
Minu rosella on selline: ta küll kardab aga uudishimu on nii suur, et topib oma nina igale poole. Ja see on ju hea :P mingit apaatset lindu vaevalt sa endale tahad. Pealegi need linnud kes on väga vaiksed võivad olla haiged vms.
Rosella mida sina ilmselt vaatamas käisid sõpruse pst. oli jalale natu viga saanud (vahetevahel hoiab ühte jalga üleval) Pealegi on sõpruse pst pood üldse kahtlane.
See rosella mida sa laguunis närvilisena nägid on mul kodus ja ta on VÄGA kiiresti kohanev lind. Kui poe omanikud väitsid, et ta kohaneb umbes 1 kuuga on minuoma juba täitsa aktiivne lind. :lol:
Ja jäta üks asi meelde! Osta suur puur! Mõned müüjad väidavad, et väikese puuriga hakkavad nad sinuga paremini suhtlema AGA sellistele lindudele nagu on juba rosella sobib suur puur. puuride kohta infot:
http://www.papukaijayhdistys.fi/modules ... cle&sid=48
Ole siis tubli ja soovin edu otsimisel! :)
Endised kasutajad
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 9885
Teemad: 280
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Mõned papagoiteemalised küsimused

PostitusPostitas Endised kasutajad » 13. september 2005, 09:05

Et sa siis võtsid oma rosella laguunist? Võibolla oli siis asi selles, et ma tõlgendasin tema käitumist valesti. Mulle paistis see lind olevat mingitmoodi paanikas või psühhoosis (kisas paaniliselt ja üritas koos puuriga uttu tõmmata) ja mõtlesin et asi selles et ta nii väikses puuris ja nii palju teisi lärmakaid 'kõrvalkorterites'. Võibolla ta tahtis lihtsalt mu tähelepanu siis püüda. :roll: Tookord oli miinuseks ka see, et müüjalt ei saanud infot küsida. Tegemist oli umbkeelse venelasega.
Praegu veel olen oma peas otsustanud ikkagi lembelindude kasuks. Tellisin endale netist mõned raamatud lembekate kohta juba ja.. :) Kuna mul ikka veel päris palju aega, siis tahan enne lindude kojutoomist olla täiesti valmis kõigeks. Puuri koha pealt olen juba otsustanud, et ei osta poest vaid lasen ise kellelgi teha. Kuna ruumipuudust ei ole, siis tuleb üsna avar teine.
Eks ma siis annan jälle märku kui mingid muutused tulevad.
Suur-suur aitäh vastamast!
Endised kasutajad
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 9885
Teemad: 280
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Mõned papagoiteemalised küsimused

PostitusPostitas Annie (Teema autor) » 13. september 2005, 10:24

Kui lembekate kasuks otsustad, siis mine vaata Ülemiste Keskuse lemmikloomapoest (Koduekstra vastas), seal oli 6 roosapõsk-lembelinnutibu (rohelised roosa peaga), nokad veel tumedad, seega päris beebid. Kui ka kohe ostusoovi ei ole, siis uurida võid ikka, kust nad pärit on jne. Tundusid arglikud, hoidsid üksteise vastu, mis ka üsna loomulik, sest nad ju alles vanemate juurest ära võetud. See-eest paistsid üsna energilised.
Kasutaja avatar
Annie
Suleliste suvila
Suleliste suvila
 
Postitused: 1111
Teemad: 55
Pildid: 1
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 53
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Mõned papagoiteemalised küsimused

PostitusPostitas kerluusha » 13. september 2005, 13:35

Kuule, brazu. Kas sa siis üldse ei võta vedu nümfkakaduude osas? Minul on nümf, taltsaks sai ta meil kolme nädala pärast- tuli näpule, lendas näpule, sõi käest. Umbes nädal hiljem hüüdis ta juba puurist oma nime! Praeguseks on tal juba hiigelsuur sõnavara. (Pea silmas, et iga lind on erinev ja igaühega ei pruugi nii hästi minna, et kohe räägib ja puha)
Mul tekkis kohe küsimus, et kas sa tahad lindu nö ilusasjaks või sõbraks?
Kuna sa lindudega eriti kursis ei ole, soovitan ikkagi nümfi (ta on väga ilus lind ja temaga on lihtne). Kusjuures nümfid ei ole üldse kisakõrid. Meie Tutile piisab sellest kui ma talle "kuss" hüüan ja juba ta on vait. :D
Uuri poes ka nümfe ja küsimusi nende kohta võid alati esitada. :)
Kassi suhtes niipalju, et mul oli kass ja ta uuris Tutit väga suure hoolega. Aga point oli selles, et ta ei saanud puurile ligi ja midagi ei juhtunud!
Et neil oleks sama hea, kui meil koos nendega!
Kasutaja avatar
kerluusha
Aktivist
Aktivist
 
Postitused: 340
Teemad: 24
Pildid: 10
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 1 korda
Vanus: 32
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Mõned papagoiteemalised küsimused

PostitusPostitas Endised kasutajad » 13. september 2005, 19:44

Ma ei mõista miks selline küsimus. Kui ma tahaks iluasja siis ma ostaks linnukuju või papagoikujulise maeiteagimille, mingi eseme. Lind tuleb ikka selleks et temaga sõbraks saada. :)
Tean et kõik soovitavad alati just seda looma/lindu, mis neilgi kodus, see on tavaline. Muidugi mulle meeldivad nümfid aga endale ei võtaks. Ei ole tekkinud sellist tunnet või sidet. Ma ei oska seda seletada. Ma arvan et paljudel on nii et nagu tunned selle õige ära kui näed. Ja see tunne mul seni olnud ainult lembelindude ja roselladega. Tunnistan et olen täiesti algaja aga samas kõik on ju kunagi olnud. Pealegi olen ma kärme õppima. :wink:
Annie'le
Kui Ülemiste kanti satun, lähen kindlasti vaatama. Kuna ma kolin, siis läheb veel mõned kuud aega enne kui päriselt linnu võtmisega tegelema hakkan. Üritan küll pidevalt loomapoodides vaatamas-uurimas käia aga väga 'sellise pilguga' ei saa vaadata, sest teinekord võib nii juhtuda et tulen lind ühes koju aga panna ei ole teda kuhugi.. :oops:
Endised kasutajad
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 9885
Teemad: 280
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Mõned papagoiteemalised küsimused

PostitusPostitas kerluusha » 13. september 2005, 20:47

Mulle tundub, et sa oled juba otsustanud. Heaküll, enam ma ei sekku. Ja ma EI OLE oma lindu mitte mingist otsast kiitnud, ma lihtsalt ütlesin nii nagu asjad on. Või vähemalt nii palju nagu ma sellest tean. Lihtsalt, ma soovitasin.
Rosellad ja lembekad on ilusad linnud, aga enne kui lindu võtta tuleks lisaks tema välimusele ka iseloomule tähelepanu pöörata.
Sa küsisid, et mida peaks linnu valimisel silmas pidama. Kui oled juba poes, ostmise äärel, siis ära vaata ainult seda mismoodi nad käituvad- on nad siis äkilised või tuimad.
Pööra tähelepanu ka järgmistele asjadele:
    Ninasõõrmed peavad olema ühesuurused ega tohi olla ummistunud.
    Nokk peaks olema normaalse pikkusega ja ilma silmatorkavate kõrvalekalleteta normist.
    Sulestik peab olema peas ja noka ümbruses puhas.
    Silmad peavad olema selged, ilma eritisteta või valkja kileta.
    Sulestik võib olla mõnel juhul viletsas seisundis, aga suled asenduvad juba järgmisel sulgimisel. Linnul peab olema täiskomplekt hoosulgi (eriti papagoid on tundlikud sulehaiguste suhtes).
    Jalad peavad olema suhteliselt siledad. Tugevasti soomustatud jalad on tavaliselt kõrge vanaduse tunnus. Jalgade all ei tohi olla paistetust (sel juhul oleks tegemist nakkushaigusega).
    Küüned ei tohi olla väga pikad.
    Kloaagiava ümbruses ei tohi olla määrdunud sulgi.
Loodan, et kui ükskord linnukese endale soetadki on sul sellest abi mis ma siia kirjutasin.
Edu! :)
Et neil oleks sama hea, kui meil koos nendega!
Kasutaja avatar
kerluusha
Aktivist
Aktivist
 
Postitused: 340
Teemad: 24
Pildid: 10
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 1 korda
Vanus: 32
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Mõned papagoiteemalised küsimused

PostitusPostitas kalakene » 13. september 2005, 20:49

See "side", mis sul praegu rosellade ja lembelindudega on tekkinud, on just see "välimise ilu side". Ma ei taha öelda, et nad oleks halvad linnud, kuid esimeseks linnuks ma neid siiski ei soovitaks. Kui, siis äärmisel juhul lembelinnu. Aga eks linnuostja ise teab ;)
kalakene
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 596
Teemad: 78
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Mõned papagoiteemalised küsimused

PostitusPostitas Endised kasutajad » 13. september 2005, 22:53

Nojah. Tegelikult ma ju küsisingi teie arvamust ja olen hästi rõõmus et nii palju vastukaja sain. Otsuse pean aga tõesti ise tegema ja see on nii raske. Eriti kui süda ütleb üht ja mõistus teist. Enne kui papagoimajja nõu küsima tulin, olin natuke nende lindude kohta ka uurinud, niiet täiesti tumba ma ei ole. Tean milline erinevus nende iseloomudel on. Ja see 'side' ongi mul rohkem selle teatud iseloomuomaduse kui välimusega, olgu see nii loogikavaba kui tahes. Mind tõmbavad isepäised ja raske iseloomuga linnud, juhul kui neid on võimalik sõbralikuks taltsutada.
Aitäh, Unexplained, detailse vastuse eest! Lindu valima minnes, pean neid punkte kindlasti meeles! :)
Endised kasutajad
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 9885
Teemad: 280
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Mõned papagoiteemalised küsimused

PostitusPostitas Annie (Teema autor) » 14. september 2005, 08:34

Kuna iga erand kinnitab reeglit, siis ei ole ka see reegel nii raudne, et algajale alati just viiru või nümf sobiks. Kõik sõltub inimese vanusest, tinguimustest, mis tal on papagoi pidamiseks, kui palju ta on eelnevalt teadmisi kogunud jne. Brazu puhul tundub, et tema soov on tõsine ja ta ei kipu lindu uisapäisa võtma.
Kui minule lapsena linnud toodi, ei teadnud ei mina ega mu vanemad lindudest midagi. Tol ajal polnud neist ka kusagilt lugeda, rääkimata sellest, et poes ei müüdud spetsiaalset linnusööki. Aga hakkama me saime. Alustasime küll viirudega, kuid kui rosella meile tuli, ei ütleks ma, et meil juba suur hulk teadmisi oleks olnud. Nüüd tagantjärele mõtlen muidugi, et nii palju oleks võinud teisiti teha… Aga eks paremini saab alati.
Kui ikka mingi konkreetne lind on südame võitnud ja lõpuks kellegi teise soovitusel ümber otsustada, võib pärast ikkagi pettuda ja nii ennast kui teisi süüdistama hakata.
Unexplained, Sinu kirjeldus, mida linnu ostmisel tuleb silmas pidada, on väga asjalik. Kahjuks ei vasta meil poes müüdavad linnud sageli nendele tunnustele.
Kasutaja avatar
Annie
Suleliste suvila
Suleliste suvila
 
Postitused: 1111
Teemad: 55
Pildid: 1
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 53
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Mõned papagoiteemalised küsimused

PostitusPostitas Annie (Teema autor) » 14. september 2005, 18:32

Eraldasin osa postitusi eraldi teemaks "taltsas vs metsik lind" http://www.lontu.ee/foorum/viewtopic.php?t=8170 , sest brazu algatatud teema kaldus juba uueks vaidluseks.
Kasutaja avatar
Annie
Suleliste suvila
Suleliste suvila
 
Postitused: 1111
Teemad: 55
Pildid: 1
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 53
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Mõned papagoiteemalised küsimused

PostitusPostitas anka21 » 12. oktoober 2007, 19:40

Oleneb muidugi kassist....Mul on siiami kass ja linnud samas toas,algul kui kass märkas linnukesi,läks ta kohe neid uudistama,aga siis ma käratasin paar korda ja nüüd kõnnib neist mööda,ega vaatagi nende poole ja 2 koera käivad ka toas ja neid ei huvita üldse linnud :razz:
Loomad on võrratud.
anka21
Vastutustundetu loomapidaja
 
Postitused: 22
Teemad: 10
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Mõned papagoiteemalised küsimused

PostitusPostitas papagoike » 21. november 2007, 17:36

Kassiga ma lindu küll ühte tuppa ei jätaks aga oleneb ka loomulikult kassist!
Viirpapagoi eest on väga lihtne hoolitseda!
Lembelinnust ei oska kahjuks midagi rääkida aga paistavad olevat toredad linnud! :-)
Kui lindu valid siis vaata,et ta oleks ikka suht rahulik mitte nn hullumeelne! :-D
Edu siis linnu valimisel!
Loomadega on elu toredam!
Minu viirud:Ziira ja Zuuru!

http://tinyurl.com/2r5zmh
Kasutaja avatar
papagoike
Kodustatud
Kodustatud
 
Postitused: 209
Teemad: 21
Pildid: 2
Asukoht: Hiiumaa-Klooga(Keila lähedal)
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 28
Sugu: Naine
Prindi postitus


Tagasi: Üldised jutud

Kes on online

Kasutajad vaatamas seda foorumit: Registreeritud kasutajad pole ja 3 külalist