Roti vannitamine

Kuidas pikasabaliste sõbrakeste eest hoolitseda? Küüntelõikusest vaba ajani.

Moderaatorid: E4-, Amelia

Roti vannitamine

PostitusPostitas Siretike (Teema autor) » 10. jaanuar 2004, 13:50

Olen kuskilt lugenud, et rottidele tavaliselt meeldib ujuda ja et võiks nad panna madalasse vanni, kus nad ujuda saaksid. Olen kahel korral proovinud, kuid minu omadele oli see toiming küll väga vastumeelt, nad jooksid hirmuga mööda mu käsi üles. Arrus oli mõnda aega täiesti vagur kui ta enda peo sees vaikselt vees hoidsin. Muidu nad siplesid kogu aeg.
Kuidas on lood teie rottidega? Olete proovinud ja kas neile meeldis?
Siretike
Peaaegu põliselanik
Peaaegu põliselanik
 
Postitused: 183
Teemad: 14
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

PostitusPostitas Kerly91 » 10. jaanuar 2004, 13:54

pesin ka üx kord...kartis ka aga istus kausis ja pesi end ise
Kerly91
Minu väiksed pätid! (L)
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 479
Teemad: 34
Pildid: 4
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Naine
Prindi postitus

PostitusPostitas Andra » 10. jaanuar 2004, 14:04

Rottidele vist tegelikult vesi eriti ei meeldi . Ise tegelikult rotti pesta ja kammida pole üldiselt vaja, sest ta hoolitseb oma puhtuse eest ise.Päevas võid näha mitu korda oma rotti pesemas . Ta teeb seda väga põhjalikult. Üksnes isasloomade juures võib vahel tunda kirbet lõhna.
Andra
Kodustatud
Kodustatud
 
Postitused: 247
Teemad: 26
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

PostitusPostitas nuu » 10. jaanuar 2004, 19:01

rändrotid on looduses väga head ujujad ja tõepoolest räägitakse, et mõnele (aga kindlasti mitte igale) lemmikrotile pidi suplemine hirmsasti meeldima. Olen lugenud umbes selliseid õpetusi: panna vanni või kausi põhja paar kivi vms, kuhu rott saaks vajadusel puhkama ronida ja lasta sinna (kuni kivide ülemise servani) vesi temperatuuriga ca 38° C.
Oma kogemusest nii palju, et sügisel õnnestus Kuubikul vanni kukkuda, kui ma ise vannis olin. See tüüp oli küll kribinal-krabinal mul põlve otsas, mis veest välja ulatus. Ma ise muidugi olin ka hullult ehmunud ja korjasin ta kohe välja ja kuivatasin ära... Aga seda ma küll märganud pole, et ta hiljem vannituba või seal ringiturnimist kuidagi kartma oleks hakanud või midagi...
Aga kui kausike veega puurinurka panna, siis on seal üsna pea keegi sukeldumist harjutamas - kükitab ise kausi seval ja pistab pea vee alla ise samal ajal esikäppadega ringi sulistades...
Kasutaja avatar
nuu
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 501
Teemad: 46
Asukoht: Tallinn, Kesklinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 44
Sugu: Määramata
Prindi postitus

PostitusPostitas Liisa » 11. jaanuar 2004, 19:37

Robyni rotid said jõuluks endale basseini, kus sulistamas käia:
http://dapper.com.au/gallery20.htm
Kui rott ise vette ronib, see on lõbus! Minu plikadel on laua peal raskest klassist madal kausike, kus on värske vesi. Seal käiakse nii joomas kui tualetti tegemas. Ning kui mul veel samas toas akvaarium oli (nagu vanadelt piltidelt näha), olid mul ka tuukerrotid, kes mõne taime akvaariumist puhta välja sõid. :roll:
Värske jahe vesi on ka palaval suvel rottide jahutamiseks hea. Nt paned vette ka külmuatud herneid või maisi, mida nad sealt siis kätte püüavad saada:
http://dapper.com.au/toys.htm#peafishing
Meelega rotti sügavasse vette ujuma panna ei tasu. See on talle stressiv.
Teate, kuidas depressiooni ravimite mõju rottidel testitakse? Pannakse rotid ujuma veenõusse, kus neil jalad põhja ei ulatu ja välja ronida ei saa. Rott rabeleb ja rabeleb, lõpuks annab ta alla ning laseb endal vee alla vajuda. Nii tehakse korduvalt. Depressiooni mudel - tunned, et oled abitus ja väljapääsmastus olukorras, miski ei aita, tahad surra.
Siis antakse pooltele rottidele deprsiooni ravimit ja vaadatakse, kas nad muutuvad optimistlikumaks ja kaotavad elutahte samas olukorras hiljem.
[See katsekirjeldus ei pruugi olla päris täpne. See siin on selgituseks, kui stressiv selline asi rotile olla võib. Loomadel toodete katsetamise teemat Lontulehel EI ARUTATA. Katsed on heaks kiidetud raha eraldajate eetikakomisjonide poolt. ]
Roti pesemine on hoopis teine teema. Sest vahel rott saab või teeb end nii mustaks, et on tõesti vaja ta veega puhtaks teha. Peamine soovitus: kärbi tal enne küüsi, hoia käepärast käterätt ja kuivata rotti hoolega, et ta külma ei saaks. Kui tahad selle kohta täpsemat nõu ja kogemusi kuulda, küsi. ;)
Liisa
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 2083
Teemad: 201
Asukoht: Tartu
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 45
Sugu: Naine
Prindi postitus

Kas rott ujub?

PostitusPostitas BTL » 15. jaanuar 2004, 18:27

Jälle mina siin :D
Mu sõbral oli kunagi rott ja ta rääkis sellise loo: Ta oli läinud ükskord rotiga aeda. Sõber tegeles oma asjadega, rott omadega, järsku hakkas otsima, et kus rott läks. Otsib-otsib natuke aega ja vaatab: rott läheb porilompi! :shock: Jäi siis vaatama, et mis rotu teeb, kui vesi vastu tuleb...Ja rott hakkas ujuma! Rotu ujus mõnuga porilombis! :) Sellisest asjast pole mina enne küll kuulnud!
Kas keegi teab, on see ainult mõne roti puhul nii, või oskavad ja tahavad kõik rotid ujuda?
BTL
Uus kasutaja
Uus kasutaja
 
Postitused: 12
Teemad: 1
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

PostitusPostitas Angel » 22. jaanuar 2004, 22:14

Ma olen proovinud ka kõiki oma rotte pesta(vs ujutada). Looma poest soovitati, et neile see meeldib. Väidaksin vastupidist, st iga kord lõppes protseduur sellega, et rott oli mul põues ja ma olin üleni kriime täis :lol:
Mu esimene rott ei kannatanud üldse vett nt kui käpad märjaks said siis hakkas ta neid raputama :) ja kui vee kausi puuri panime, siis ta toppis selle wc paberit täis :lol: :lol:
Angel
Tihe külaline
Tihe külaline
 
Postitused: 140
Teemad: 7
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

PostitusPostitas SigneL » 29. jaanuar 2004, 17:20

Minu heal tuttaval oli rott. Ja ta tõesti armastas kohutavalt ujuda! Kui too tuttav läks vanni, siis rott tuli iga kord ja hüppas ise vette talle järgi. Ja ujus mõnuga!
Kuid mu teise tuttava rott, kes hiljaaegu ära suri, ei sallinud absoluutselt vett. Iga kord, kui tuttav teda pesema pidi (kuna tegu oli isase loomaga, siis pidi teda küllalt sageli pissihaisu likvideerimiseks pesema), läks roti ja omaniku vahel tõsiseks kähmluseks.
Nii et iga rott on isemoodi tegelane.
SigneL
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 506
Teemad: 28
Teda kiideti: 1 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: kas rotid ujuvad? Roti vannitamine

PostitusPostitas avalanche » 06. märts 2004, 10:09

Olen ka ise oma rotte korduvalt vannis madalas vees ujutanud. Vaimustuses pole neist eriti keegi olnud, aga nagu juba eelpool mainiti- vannituba kartma ka ei hakanud. Olen kuulnud, et rottidele mõjub väga tõmbetuul ja seepärast olen neid alati soojas ruumis kuivatanud, et nad külma ei saaks.
Mis pesemisse puutub, siis arvan, et igasugu sampoonid pole head (ka loomade omad). Ei tea küll kuidas täpselt rottidega on, kuid nt koerte nahal on loomulik rasu, mis hoiab neid soojas. Sampoon, teadagi, peseb selle välja ja rotil võib küm hakata.
Kasutaja avatar
avalanche
Aktivist
Aktivist
 
Postitused: 383
Teemad: 22
Pildid: 11
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 41
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: kas rotid ujuvad? Roti vannitamine

PostitusPostitas Siretike (Teema autor) » 06. märts 2004, 17:55

Mina oma rotte sampooniga sisse ei määri, 20 minutit leotamist vees ja pissilõhna on väga õrnalt tunda, peale selle on nad peale vannitamist ülipuhtad.
Minu rotud eelmine kord, kui neid vannitasin, olid dusi all kõhuli lamamas ja mõnulesid :D Uuele kurjamile püüdsin korra vett näidata, aga tema sinna minna ei julgenud. Selle asemel tuli Ruudi ja kükitas tükk aega jalgupidi selles madalas vees. Tundub, et nad enam ei kardagi nii väga vette minekut kui enne. Aga vannitoa tunnevad ikkagi kohe hirmu täis olles ära.
Siretike
Peaaegu põliselanik
Peaaegu põliselanik
 
Postitused: 183
Teemad: 14
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Rotid pelgavad vanni...

PostitusPostitas Laura188 » 16. märts 2004, 17:14

Ma nii kurb et minu rotutele e meeldi ujuda.Kui ma panen Mupsu vanni siis ta hakkab h[ppama veest v'lja....Aga,Tupsu,Tupsugi eriti vanni ei salli.
Kui ma ta vette panen siis ta l'heb p'ris hirmule...Noo,tema ei salli 60% vett,ja Mupsu 100% vett....Mis ma teen?Ei tia,tahaks nii v'ga koos rotudega vannis k'ia...
Laura188
Kodustatud
Kodustatud
 
Postitused: 234
Teemad: 20
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

PostitusPostitas Liisa » 16. märts 2004, 17:52

Mmmm... Võibolla peaksid saarma võtma? Rott siiski maismaaloom, sügavas vees, kus jalad põhja ei ulatu, ta hea meelega ei ole. See oleks siis sama, kui kassi endaga basseini kaasa võtta. Pealegi oled sina vannis kauem, kui tema ujuda jaksab. Ja roti küüned paljal ihul, umm, mina siiski rotiga koos vanni ei läheks. :D
[Ingliskeelses listis lugesin just ka pikka arutelu selle kohta, miks pole hea rotiga järve ujuma minna. Ei jaksa, parasiidid, kuumarabandus, külmetamine, röövloomad jne.]
Kui väga tahad, võid neile vanni servale ja ümber põneva olemise teha. Et kui julgevad-tahavad siis tulevad ise vette. See põnev olemine oleks siis tunnelid-majad-ronimiskohad-maiused. Samas pead enne vannitoa rotikindlaks tegema - kogu keemia ja näritavad asjad (el. juhtmed, seebid jm) tema haardeulatusest ära, võimalikud praod kinni panna, jne.
Vaata ka seda teemat, mis rottide vannitamisest ja pesemisest räägib:
http://www.lontu.ee/foorum/viewtopic.php?t=310
Liisa
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 2083
Teemad: 201
Asukoht: Tartu
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 45
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Rotu pelgavad vanni...

PostitusPostitas Siretike (Teema autor) » 16. märts 2004, 18:07

Mina olen harjutanud neid veega. Uut noorukit veel mitte, aga teised kaks enam nii väga ei pelga. Muidugi nad eelistaksid mitte vette minna, aga enam ei siple eriti ringi. Vahel nad isegi naudivad sooja dusi all olemist :D
Aga seda sellises vees, kus nende jalad põhja ulatuvad, muidu sattuvad nad mul paanikasse. Harjumise asi, aga võimalik, et mõni kardab elu lõpuni ja sattub vett nähes hüsteeriasse :roll:
Siretike
Peaaegu põliselanik
Peaaegu põliselanik
 
Postitused: 183
Teemad: 14
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

PostitusPostitas Liisa » 16. märts 2004, 18:33

Iga päev ei tohikski rott vannis käia, kuna siis läheb tal karv liiga kuivaks. Üle nädala on soovitatav, kui vaja on (a la rottidele meeldib omas pissis marineerida ja on räpased). Ja vahepeal võib siis niiske lapi või spets koerte puhastuslappidega puhastada.
Liisa
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 2083
Teemad: 201
Asukoht: Tartu
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 45
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Küsitlus

PostitusPostitas Ettel » 17. märts 2004, 09:32

Liisa: Mis asjad need spets. koerte puhastuslapid on? Mul on koer ja lontu ehk saan kasutada :?
Ettel
Tihe külaline
Tihe külaline
 
Postitused: 102
Teemad: 2
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

PostitusPostitas Mercar » 17. märts 2004, 09:37

Aga kui mu rotile ei meeldi omas pissis marineerida ja olla räpane. Ta on väga puhas ja korralik loomake :D . Kas peaksin teda vannitama? Pakkuma ujumisvõimalusi (kus kasukas saaks liguneda)? :?:
Kasutaja avatar
Mercar
Hingelt Tartlane
Üldkorrapidaja
Üldkorrapidaja
 
Postitused: 3807
Teemad: 65
Pildid: 40
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 1 korda
Vanus: 40
Sugu: Naine
Prindi postitus

PostitusPostitas Liisa » 17. märts 2004, 10:46

Mercar: ei pea.
Kuigi rotid selle kiiresti sodi täis ajavad, meeldib neile tegelikult lahtise vee anum, kust juua ja natuke solberdada. Minu omadel on vesi tuhatoosis, mis laual seisab ekstra nende jaoks.
On tõenäoline, et suvel kuuma ilmaga naudiks nad külma veega anumat, kus jalgupidi sees saab käia - näiteks külmutatud herneid välja õngitsemas.
Liisa
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 2083
Teemad: 201
Asukoht: Tartu
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 45
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Küsitlus

PostitusPostitas Liisa » 17. märts 2004, 10:49

Ettel kirjutas:Liisa: Mis asjad need spets. koerte puhastuslapid on? Mul on koer ja lontu ehk saan kasutada :?

Noh, ongi sellised lapid, millega koera nt jooksvalt autosõidu ajal kasida saab - käpad ja suu puhtaks. Nägin neid müügil samas sarjas mingi koerashampooniga - küsi poest. Dog wipes.
Kui järele mõelda, siis teine asi, mida sel eesmärgil kasutatakse, on beebide niisked puhastuslapid (baby wipes).
NB! Ise pole kumbagi kasutanud, see on teistelt kuuldud jutt.
Liisa
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 2083
Teemad: 201
Asukoht: Tartu
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 45
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: Küsitlus

PostitusPostitas Ettel » 17. märts 2004, 11:18

Tänan info eest! :D Lähen uurima, polegi ise sellepeale tulnud ehk on parem kui lihtsalt niiske kalts :?
Ettel
Tihe külaline
Tihe külaline
 
Postitused: 102
Teemad: 2
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Rotu pelgavad vanni...

PostitusPostitas raspe » 17. märts 2004, 13:27

Sooja dushi all????ma tahaks teada nende vannitajate käest kudas te suudate oma rotte nii vannitada ja dushitada, et neile vesi kõrva ei läheks?
raspe
Uus kasutaja
Uus kasutaja
 
Postitused: 12
Teemad: 1
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Rotu pelgavad vanni...

PostitusPostitas Siretike (Teema autor) » 17. märts 2004, 22:37

Mul on nad põlvini vees ning dusiga vett pea peale üldse ei lase, kuna kardan, et vesi kõrva võib minna. Pead puhastan lapiga.
Siretike
Peaaegu põliselanik
Peaaegu põliselanik
 
Postitused: 183
Teemad: 14
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: Rotu pelgavad vanni...

PostitusPostitas Nukkuke » 22. märts 2004, 20:35

Minu pliksidele meeldib ka vesi väga,kuigi nad on oma uues kodus alles 2 päeva olnud on nad juba kodunend(neil on raske 7 tunnine reis seljataga)ja juba nii kui kausi panin hüpati sinna sisse ja kukkuti sulistama oh seda vidinat ja piiksumist ja turtsumist :lol:
Kasutaja avatar
Nukkuke
Tihe külaline
Tihe külaline
 
Postitused: 104
Teemad: 8
Pildid: 0
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 43
Sugu: Naine
Prindi postitus

PostitusPostitas Liisa » 22. märts 2004, 23:41

Ohjah.. meenutab mulle kuidas mu noortele meeldis 50-liitrises akvaariumis peadpidi sees käia ja taimi õngitseda... :roll:
Liisa
Pere liige
Pere liige
 
Postitused: 2083
Teemad: 201
Asukoht: Tartu
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 45
Sugu: Naine
Prindi postitus

PostitusPostitas Angel » 31. märts 2004, 17:13

MInu Tupsu kah vett ei salli.. kui vee sorinat juba kuuleb.. siis kohe põues või varjub õla peal juuste taha(ja küüned loomulikult surutakse nii sügavale kui võimalik) :D
Muidugi kahju on, et vesi ei meeldi.. Ma ikka mõnikord olen neid sund korras puhastanud
Angel
Tihe külaline
Tihe külaline
 
Postitused: 140
Teemad: 7
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

PostitusPostitas cosmical » 31. märts 2004, 18:51

mina pesen oma rotikest kraanikausis ... lasen vaikselt dušsiga vett selga ja tundub, et talle isegi meelib see ... on ilusti paigal kui teda seebitan ja pesen ... aga jah, alguses küll ei tahtnud ja rabeles aga nüüd on täitsa ära harjunud :)
cosmical
Tihe külaline
Tihe külaline
 
Postitused: 147
Teemad: 23
Asukoht: Tartumaa
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 38
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: kas rotid ujuvad? Roti vannitamine

PostitusPostitas Nukkuke » 15. aprill 2004, 14:14

Hii minagi võtsin oma plikkadega selle raske protseduuri ette ja oh üllatust kui avastasin et neile vesi väga meeldib-algul sulistasid,siis pesin nad puhtaks ja sii föönitasin kuivaks(mis neile käima pannes ei meeldind aga kui sooja õhku tuli siis hakkas meeldima)ja oligi tibens tobens mina rahul et pissikottid enam ei haise ja nemad rahul sest keerasid varsti magama(nojah eks vanniskäik roiutab ju kõiki) :D :lol: :lol:
Kasutaja avatar
Nukkuke
Tihe külaline
Tihe külaline
 
Postitused: 104
Teemad: 8
Pildid: 0
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 43
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: kas rotid ujuvad? Roti vannitamine

PostitusPostitas Siretike (Teema autor) » 15. aprill 2004, 16:50

Siis sa oled küll õnnelik rotiomanik :D
Kui mina oma pesamuna esimest korda vette kastsin, oli selline paanika ja kisa lahti. Kuigi Ruudik ja Arrus vist rabelesid esimesel korral rohkem, aga nad ei kisendanud.
Siretike
Peaaegu põliselanik
Peaaegu põliselanik
 
Postitused: 183
Teemad: 14
Teda kiideti: 0 korda
Sugu: Määramata
Prindi postitus

Re: kas rotid ujuvad? Roti vannitamine

PostitusPostitas avalanche » 15. aprill 2004, 19:04

kui avastasin et neile vesi väga meeldib-algul sulistasid,siis pesin nad puhtaks ja sii föönitasin kuivaks(mis neile käima pannes ei meeldind aga kui sooja õhku tuli siis hakkas meeldima]

Aga kas ka föön poe mitte see kurikuulus 'tõmbetuul'? Kui rott on kuiv, siis pole midagi, aga kui ta on alles märg, siis võib kehvasti mõjuda küll. Olen lihtsalt ühe roti kopsupõletikuga kaotanud (olin siis ka üsna noor veel).
Enda rottide kuivatamiseks kasutasin froteest potikindaid- nagu suur labakinnas, aga ilma pöidlata. Märg rott vups! sinna sisse, pea välja :)
Kasutaja avatar
avalanche
Aktivist
Aktivist
 
Postitused: 383
Teemad: 22
Pildid: 11
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 41
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: kas rotid ujuvad? Roti vannitamine

PostitusPostitas Nukkuke » 16. aprill 2004, 10:25

:? Tõmbetuul ei ole :oops: -see on ju soe,isegi palav kuiv õhk ja rott kuivab kuskil 1 minuti ainult,mina leian et igatahes ettem kui see kui ta märja kasukaga kuskil kükkitab sest siis ju jahtub tal see vesi karvades maha ja muutub külmaks ning risk külmetada on suurem :?(see on minu arvamus)(aa oodatud oleks ka vastu või poolt arvamused)-saame kõik targemaks! :D
Kasutaja avatar
Nukkuke
Tihe külaline
Tihe külaline
 
Postitused: 104
Teemad: 8
Pildid: 0
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 43
Sugu: Naine
Prindi postitus

Re: kas rotid ujuvad? Roti vannitamine

PostitusPostitas avalanche » 16. aprill 2004, 12:41

Loomulikult, ega minagi paha pärast kirjuta! :)
Kasutaja avatar
avalanche
Aktivist
Aktivist
 
Postitused: 383
Teemad: 22
Pildid: 11
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 41
Sugu: Naine
Prindi postitus

Järgmine

Tagasi: Hooldus

Kes on online

Kasutajad vaatamas seda foorumit: Registreeritud kasutajad pole ja 1 külaline