Ülevaade viirpapagoidest ja nende pidamisest

Tiivulised mõtteterad

Moderaator: Annie

Ülevaade viirpapagoidest ja nende pidamisest

PostitusPostitas Annie (Teema autor) » 21. juuli 2007, 10:53

Viirpapagoide päritolust

Viirpapagoid on kõige populaarsemad puurilinnud maailmas. Nende kodumaa on tegelikult Austraalia, kus nad looduses on rohelist värvi. Mõni sajand enne nende Euroopasse toomist peeti seal teisi papagoilisi, tuvisid ja väiksemaid laululinde. Hiljem sai kõige populaarsemaks kanaarilind.

1840. a. Austraaliast saabudes tõi inglise loodusuurija ja kunstnik John Gould Euroopasse esimesed viirpapagoid, mis äratasid suurt tähelepanu. Mõned aastad hiljem saabusid Londonisse kaks suurt laeva paari tuhande viirpapagoiga. Need ostis ära üks tolle aja tuntumaid loomakaubitsejaid, kes nad omakorda maha müüs ja väga hea kasumi sai. Peale seda hakati aina sagedamini Austraaliast neid pisikesi papagoisid tooma. Kuid seda mitte enam kaua, sest avastati, et viirpapagoid on võimelised pesitsema ka muutliku ilmastikuga Euroopas.

Esimesed kollased viirpapagoid ilmusid aastal 1872. Kuus-seitse aastat hiljem koorus esimene sinine viirpapagoi. Peale seda hakati rõhku panema erinevate värvivariantide tootmisele.
Ilmus ka esimene klubi - Budgerigar Club (praegune Budgerigar Society Inglismaal). Austraaliast lindude sissetoomine lõppes rohkem kui 30 aastat tagasi, kui Austraalia keelustas oma fauna ja floora väljaveo. Selline seadus kehtib seal tänapäevani.

Noortel emastel ja isastel viirpapagoidel on väga raske vahet teha. See on lihtsam, kui lind on 5-6 kuud vana. Siis muutub emaslindudel nokapealne pruuniks, isastel eresiniseks.


Sagedamini esinevad värvid

Roheline
Heleroheline: kollane mask, laineline muster tiibadel ja kuklal. Sabasuled tumesinised. Ülejäänud keha on rohuroheline.
Tumeroheline: sama nagu ülevaltoodu, rohurohelise asemel tumeroheline.
Oliiviroheline: sama nagu ülaltoodu, rohurohelise asemel oliiviroheline. Saba tumedam.

Sinine
Taevasinine: valge mask, laineline muster tiibadel ja kuklal. Saba tumesinine. Ülejäänud keha erksinine.
Koobaltsinine: sama nagu eelmine, keha tumedam.
Hallikassinine.

Kollane(lutino)
*Lilla
Valge(albiino)

Lisaks neile leidub kirjusid papagoisid, mõnedel on peaaegu kõik ülaltoodud värvivariandid esindatud. Neid kutsutakse rainbow - vikerkaar.

Viirpapagoisid on kahte liiki: inglise(26 cm pikad) ja ameerika(18 cm pikad) viirpapagoid. Inglise omad on suuremad, majesteetlikumad ja rahulikuma loomuga - nad on rohkem näituselinnud. Kuid enamus inimesi peab kodus ameerika viirpapagoisid. Nad on aktiivsed ja uudishimulikud linnud, kes võivad olla väga toredaks lemmikloomaks. Kuna nad pole eriti kärarikkad, saab neid pidada isegi korteris ilma naabreid häirimata.


Kuidas viirpapgoid valida?

Enne, kui otsustad omale viirpapagoi osta, uuri ja loe nende kohta natuke. Palju väga head informatsiooni leiad näiteks internetist. Linnu võtmine tähendab vastutuse võtmist pikaks ajaks - viirapagoid elavad keskmiselt 8-15 aastat.

Enne papagoi kojutoomist pane valmis puur ja toit. Siis pole linnu saabudes muud kui ta oma uude kodusse kohanema panna.

Viirpapagoi saad omale osta kas loomakauplusest või otse linnukasvatajalt. Viimastel on tavaliselt paremad hinnad kui kauplustel.

Osta võimalikult noor lind (5-6 nädalat vana), sest noori linde on kergem treenida ja õpetada. Samuti on kergem noorte lindude toitumisharjumusi kujundada. Noore linnu tunneb ära suurte süsimustade silmade järgi (valget rõngast pole veel silma ümber kujunenud). Laineline muster, mis katab linnu otsmikku ja pead, kaob esimese sulgimise käigus (tavaliselt 4-5 kuuselt). Noore linnu tunneb ära ka tumedast nokast ja kahvatulillast nokapealsest.

Vali lind, kellel on puhas pärakupiirkond, puhtad ninaaugud ja läikivad suled. Ära otsusta häbeliku ja vaikse papagoi kasuks - sageli on sellistel midagi tervisega viga. Terve viirpapagoi on aktiivne ja mänguline.


Miiline on sobiv puur viirukale?

Enne, kui sa papagoi koju tood, pane talle valmis puur, toit ja muu vajalik.

Kui võimalik, vali ristkülikukujuline puur, millel on horisontaalsed võred (viirpapagoidele meeldib väga ronida). Miinimummõõtmed oleks: pikkus 30 cm, kõrgus 30cm ja laius 40 cm. Ideaalne oleks muidugi nii suur puur, kui sa endale ja oma rahakotile vähegi lubada saad. Puurivõrede vahed ei tohiks olla suuremad kui 1,5 cm - lind võib muidu sinna vahele peadpidi kinni jääda.

Heal puuril on alumises osas eemaldatav "sahtel" mugavamaks puhastamiseks. Puuri põhjas võib kasutada must-valget ajalehte või saepuru. Puuris peaks olema vähemalt 2 oksa või pulka. Need peaks olema erineva kuju ja suurusega - see aitab linnu jalalihaseid treenida. Oksi võib puuri jaoks isegi õuest tuua, aga sel juhul peab need enne kasutamist korralikult ära pesema ja kuivatama.

Mida veel puuri vaja on:

    Mitmeid toidunõusid
    Veenõu või -pudel
    Mänguasjad ja redelid

Kuhu puur panna?
Esimene koht, kuhu oma linnupuuri panna ei tohiks on köök. Lindudele võivad olla mürgised igasugused toiduvalmistamise aurud ja lõhnad. Hea koht puurile on näiteks elutuba, kus inimesed palju oma ajast veedavad. Koht peaks olema valge, aga mitte otsese päikesevalguse käes.



Viirpapagoide toitmisest

Viirpapagoi ainevahetus on väga kiire ja seetõttu võib lind surra, kui ta pole 24 tundi söönud.

Viirpapagoi põhidieet koosneb seemnesegust, aedviljadest ja veest. Linnud vajavad puhast värsket vett iga päev. Neile võib tavalise vee kõrval pakkuda jooki gatorade'ist ja veest(1:1). Kuid samal ajal peaks linnul olema tavaline vesi ka saadaval.

Viirpapagoidele sobilikud aedviljad:
    lehtsalat (vältida tuleks jääsalatit, kuna sellel ei ole erilist toiteväärtust);
    porgand (riivitud või suuremate tükkidena);
    kõikvõimalikud puuviljad (õun, apelsin, mango, banaan jne);
    brokkoli, seller, petersell;

Aeg-ajalt on soovitav seemnesegu või aedviljade peale vitamiine raputada. Vette ei ole soovitav vitamiine panna, kuna see soodustab bakterite arengut vees.

Veel toite mida viirpapagoidele pakkuda võib: keedetud pasta, keedetud muna(purustatult koos koorega), riivitud juust, kodujuust, täisteraleib, steriliseeritud liiv või kruus üks kord kuus.

Loomakauplustes on saadaval laias valikus maiustusi viirpapagoidele. Üks selline on näiteks plokiks kokkupressitud seemned koos mee ja kuivatatud puuviljadega. Meie lindudel ripub üks selline puuris kogu aeg, kuigi see pole hädavajalik. Üks tuntud puurilindude lemmikmaiustusi on hirss oma loomulikus olekus - varre otsas. Ühe linnu kohta tuleks seda päevas mitte rohkem kui 3 cm arvestada. Lastes oma papagoil seda rohkem süüa, on sul varsti üks ülekaaluline suleline sõber, kellel peale rasvumise varsti ka muud tervisehädad tulevad. Hirss sisaldab palju rasva ja pole seetõttu mõeldav põhitoiduna.

Olulised toitained ja nende allikad
    Proteiin - liha, sojaoad, munad, piimatooted;
    Rasvad - või, piim, õlid, õliseemned, koor;
    Karbohüdraadid - kanaari- ja hirsiseemned, mesi, aedviljad, maisihelbed;
    A vitamiin - herned, oad, munad, piim, asparaagus, aedviljad;
    D vitamiin - munad, kalamaksaõli, vitaminiseeritud piim;
    Tiamiin - täisterad, aedviljad, kaunviljad, tailiha, munad, pärm, piim;
    Niatsiin - piim, väherasvane liha, pärm, maks;
    Riboflaviin - munakollane, piim, täisterad, pärm, kana, loomaliha, rohelised aedviljad + nende pealsed, maks, puuvilla seemned;
    Askorbiinhape - tsitrusviljad, toores kapsas, tomatid;
    Raud, kaltsium, fosfor - piim, munad, kaerahelbed, sojaoad, aedviljad, maks, kondijahu, luuüdi;

Toidud, mida võiks vältida:
Rabarber, avokaado, alkohol, shokolaad, kohv and koolajoogid - need kõik on mürgised ja võivad tappa sinu pisikese papagoi lühikese ajaga.


Terviseprobleemid

Kõhulahtisus
Tunnused: väljaheited on vedelikutaolised, lind on puhevil sulgedega, isutu. Pärakuümbruse suled võivad olla määrdunud.
Põhjused: ebasobiv toit, ussid, mürgistus või haigus.
Lühiajaline kõhulahtisus pole harilikult haiguse sümptom. Tee kindlaks, kas kõhulahtisus pole seotud toidumuutusega. Raputa seemnete peale natuke lindudele mõeldud sütt, anna juua kummeliteed, anna vähem aedvilju.

Kõhukinnisus
Tunnused: depressioon ja pinge kõhus.
Põhjused: vale toit, liikumisvaegus, liiga palju kruusa, sisemine- või pärakukasvaja.
Puhasta pärakupiirkond, anna paar tilka parafiini- või kastoorõli, määri linnu pärakut parafiinõliga. Vaheta semmnesegu, anna rohkem aedvilju.

Krambid ja halvatus
Põhjused: B ja E vitamiini vaegus, peapõrutus(kukkumise või mingi esemega kokkupõrke tulemus), ajukahjustus, kasvajad.
Vii lind viivitamatult arsti jurde!

Sulgede väljatirimine
Põhjused: igavus, üksindus, hirm, sügelev kuiv nahk.

Tee kindlaks, kas linnul pole parasiite või nahahaigust.

Vedelikukaotus
Tunnused: uimasus, isutus, kõvad kuivad väljaheited, tuhmid silmad.
Põhjused: liiga vähe joogivett puuris, lind pole võimeline jooma vigastatud kaela, noka või keele tõttu, oksendamine ja kõhulahtisus.

Muna kinnijäämine
Tunnused: lind on närviline, rahutu, venitab keha ja hoiab seda peaaegu horisontaalselt, alakõht kergelt ümar.
Põhjused: pärak pole piisavalt elastne või on muna liiga suur, liiga kareda või liiga pehme koorega muna või kooreta muna, vitamiini- või kaltsiumipuudus, liiga pime, niiske või külm ruum.

Pane natuke soojendatud kastoor- või salatiõli linnu pärakule iga 10 minuti tagant.

Kestendav nägu või pehme nokakasvaja
Tunnused: hallikas kiht ülemisel nokal, mis on edasi läinud ka nokapealsele, silmaäärtele, jalgadele ja pärakule.
Põhjused: parasiit nimega cnemidocoptes pilae.

Anna parimat kõrgekvaliteedilist toitu, lisa multivitamiini lahust joogiveele. Kergemtel juhtudel piisab, kui haigeid piirkondi kolm korda päevas vaseliiniga määrida.

Haavad ja veritsemine
Pane haavadele antibiootilist pulbrit või antiseptikumi.

Artikkel võetud lontu.ee-st. Samal teemal kasulikku lugemist ka siit: http://pages.matmice.com/home/viirpapagoid/
Kasutaja avatar
Annie
Suleliste suvila
Suleliste suvila
 
Postitused: 1111
Teemad: 55
Pildid: 1
Asukoht: Tallinn
Teda kiideti: 0 korda
Vanus: 53
Sugu: Naine
Prindi postitus

Tagasi: Üldised jutud

Kes on online

Kasutajad vaatamas seda foorumit: Registreeritud kasutajad pole ja 0 külalist

cron